Under natten mot tisdagen stod det klart att Sverige och statsminister Stefan Löfven (S) i förhandlingarna med EU om stödpaketet gett efter och gått med på 390 miljarder euro i bidrag till diverse sydeuropeiska länder. Samtidigt höjdes även den svenska medlemsavgiften dramatiskt. ”Bra för Sverige och för Europa”, menar Löfven.

Medan reaktionerna på sociala medier varit överväldigande negativa, hävdar statsministern att det hela är en stor framgång. Löfven fokuserar också på Sveriges utökade rabatt på medlemsavgiften – som dock gör föga då den i och med den nya budgeten höjs med sex miljarder till totalt 45 miljarder kronor årligen.

– Vi har kunnat säkra rejäla svenska rabatter över hela perioden. Det här är de största svenska rabatterna någonsin, säger han.

Att man i överenskommelsen slopat krav på arbete mot korruption och för rättsstatens principer för de länder som kommer ta emot stödet ser Löfven inte som något problem.

LÄS ÄVEN: Klart: Svenska skattebetalare ska finansiera 390 miljarder euro i bidrag till Sydeuropa

– Att texter förändras, det är normalt i en förhandling. Det är inte alltid många ord som är det bästa men de nyckelorden som jag hade i mandatet, de finns i överenskommelsen, säger Löfven.

Hälften bidrag

Den stora frågan handlade om ifall stödet skulle bestå av bidrag eller lån. Här hade Sverige tillsammans med tre andra länder, med ett högre skattetryck och längre arbetsliv för dess medborgare, sagt att man ville att det endast skulle handla om lån som skulle betalas tillbaka.

Här gav man sedermera efter och drygt hälften kommer nu bestå av bidrag och resten lån – 390 respektive 360 miljarder euro.

Är överenskommelsen bra för Sverige?