löfven

Foto: Per Pettersson.

Inrikes

Löfven kritiserar Juholt för uttalande om Sverige som framtida diktatur

Publicerad 10/24/2017
Annons

➤ Juholt gick för långt , menar statsminister Stefan Löfven (S).

Det var den 14 oktober Samhällsnytt uppmärksammade en intervju Håkan Juholt – numera svensk ambassadör på Island – gjort med Svenska dagbladet där den före detta S-ledaren gav uttryck för en dyster framtidsbild av Sverige, som han menade höll på att avveckla demokratin och förvandlas till en diktatur eller teknokrati.

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, sade den före detta ledaren för Sveriges största parti till SvD:s reporter i intervjun, som publicerades den 14 oktober.

Kritik kom från regeringen i form av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och utrikesminister Margot Wallström (S). ”Anmärkningsvärt” och ”han lär sig nog också inom kort vad det innebär att vara en ambassadör”, hette det bland annat.

Nu sällar sig även Stefan Löfven (S) till kritikerna.

– Är man ambassadör för Sverige då ska man tala för Sverige i en positiv anda, säger Löfven till TT.

– Jag tror att han vet att det här var ett budskap som gick för långt helt enkelt, säger statsministern.

Ytterligare ett par kritiker är Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström och Monica Björklund, tidigare vid statsrådsberedningen.

Enström menar att Juholt som Sveriges ambassadör uppvisar ”en märklig inställning till det land han ska representera”, medan Björklund anser att Juholts ”domedagsprofetia vittnar om riktigt dåligt omdöme för ambassadörsposten” och att utnämningen samtidigt ”riktar ljuset mot den gräddfil som leder till ambassadörsposterna”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons