löfven-riksdagen

Foto: Olaf Kosinsky, CC BY-SA 3.0 DE / Ankara, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Löfven KU-anmäls av SD för vägran att lyda EU-nämnden

Publicerad 10/27/2021
Annons

Efter att Stefan Löfven (S) vägrat rätta sig efter EU-nämndens beslut om att statsministern skulle förespråka att kärnkraft ska klassas som en hållbar investering i EU, anmäls han nu till konstitutionsutskottet av Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Det var inför ett EU-toppmöte om den så kallade klimatomställningen en majoritet i EU-nämnden, den instans som ska ge regeringen mandat inför rådsmöten, bestluade att Sverige ska se kärnkraft som ett hållbart alternativ. Detta vägrade dock Löfven att gå med på.

– Nej, jag finner ingen idé att som svensk statsminister ta upp en fråga som ingen har på dagordningen, sa Löfven då.

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar rätta sig efter beslut i EU-nämnden om kärnkraft

Bakom KU-anmälan står bland andra Martin Kinnunen (SD) som anser att Löfvens agerande är oacceptabelt.

– Tidigare beslut i KU visar att man ska förankra den svenska hållningen i EU-nämnden. Vi anser att det här är respektlöst mot riksdagsordningen, säger Martin Kinnunen till DN.

Tobias Billström (M) håller med.

– Det är ju självklart att statsministern får ett tydligt mandat av EU-nämnden. Då förväntar man sig att det inte konstlas på den punkten. Men i dag uppträdde han i kammaren som att han inte är ansvarig inför riksdagen. Det kommer bli en omfattande konstitutionell diskussion om detta. Statsministern kan inte hitta på en helt egen ordning att rätta sig efter, säger Tobias Billström.

”Första gången”

Löfven själv hänvisar till att gå emot nämnden inte är något som händer så ofta.

– Det här är inget som sker varje vecka, eller varannan vecka eller ens varje år. Och det var ett unikt fall för min del i alla fall. Nu har jag varit på 66 rådsmöten och för mig var det första gången, säger han till TT.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons