stefan-löfven-hemlös

Foto: Bengt Nyman, CC BY 2.0 / Sardaka, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Löfven lovade EU:s lägsta arbetslöshet – blev nästan EU:s högsta

Publicerad 8/2/2021
Annons

2013 lovade statsminister Stefan Löfven (S) att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet inom sex år, bara om Socialdemokraterna vann makten i valet året därpå. När de senaste siffrorna nu presenteras ligger Sverige i stället i EU:s botten tillsammans med länder som Grekland och Spanien.

Det var på partiets kongress 2013 Löfven presenterade ”ett väldigt ambitiöst mål som kräver en kraftfull politik”. Då kritiserade han också den dåvarande alliansregeringen för att inte ha tagit ansvar för situationen i Sverige med 427 000 öppet arbetslösa personer.

– Det är alltid någon annans fel, man skyller gärna på oss fast än det är sex år sedan vi satt vid makten, sa Löfven som snart suttit vid makten i åtta år.

Då hette det att arbetslösheten på 8,2 procent skulle nästan halveras till under 4,8 procent, vilket då var lägst i EU. Hur många nya jobb som skulle skapas för att målet skulle nås kunde Löfven 2013 inte svara på och bad om att få återkomma med mer detaljer när partiet skulle lägga sin budget framåt hösten. Samtidigt menade han att ge besked om jobben i höstbudgeten inte är rätt sätt att hantera arbetslösheten på – för oppositionen.

– Det är viktigt, nu har vi en regering som passivt tittar på när arbetslösheten ökar. När vi frågar vilka åtgärder de har så säger de att de ska återkomma i höstbudgeten. Så kan man inte hantera arbetslöshet. Det här är ett tufft delmål, slutmålet är full sysselsättning.

I samma liga som Grekland och Spanien

För ett par dagar sen kom de senaste siffrorna över arbetslösheten i EU, där trenden är att den minskar. I Sverige fortsätter den dock att öka. Endast i Grekland, Spanien och Italien är arbetslösheten i dag högre. Lägst är den i Tjeckien, Nederländerna och Malta.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons