Stefan Löfven
Inrikes

Löfven: Man kan inte etnifiera brottsligheten

Publicerad 11/19/2019
Annons

Efter söndagens intervju i SVT Agenda har statsminister Stefan Löfven (S) fått mängder av kritik, vilken främst handlat om hur han felaktigt hävdar att den skenande brottsligheten inte har med den stora och okontrollerade invandringen att göra. I en intervju med Dagens Nyheter på måndagen upprepade Löfven denna övertygelse.

Reaktionerna blev starka då Löfven i söndags hävdade att den grova våldsbrottsligheten, som Sverige sticker ut med i Europa och hela västvärlden, hade varit densamma ifall det varit svenskar som bott i de så kallade utsatta områdena med hög arbetslöshet. Många menade att han antingen far med osanning eller helt enkelt är så pass omedveten om hur verkligheten faktiskt ser ut.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven: ”Vore likadant i utsatta områden om svenskar bodde där”

I ett reportage har Dagens Nyheter följt med Löfven på hans resa i Sverige under parollen ”Ett starkare samhälle – Ett tryggare Sverige”. Trots att hans ledarskap ifrågasätts av allt fler, och Sverigedemokraterna nyligen gick om Socialdemokraterna i en opinionsmätning, menar statsministern att allt är som det ska.

– Läget i landet är bra, det finns en stark uppställning för politiken, för det vi gör, säger han till DN.

LÄS ÄVEN: SD passerar S – nu Sveriges största parti

Han fortsatte hävda att det endast är socioekonomiska orsaker:

– Det är just segregationen som är problemet. Så här: Man kan inte etnifiera och säga att brottsligheten beror på att man är född på ett visst ställe eller har en viss hudfärg eller bakgrund. Det är inte det det beror på, utan det beror på förutsättningarna, de socioekonomiska förutsättningarna, sa han bland annat.

LÄS ÄVEN: Mer än 100 000 uppehållstillstånd hittills i år

”Absurt resonemang”

Löfven menade även att det är ”klyftorna” i samhället som är orsaken. Detta kritiserades bland annat av Håkan Boström på GP där han skrev följande:

Men det är ju bara det att de sociala klyftorna inte varit desamma om det bara bott infödda svenskar i de här områdena. En stor del av ojämlikheten i dagens Sverige är en direkt följd av att Sverige under 2000-talet tagit emot fler människor från fattiga länder än något annat västland, räknat som andel av befolkningen.

[..]

Hur absurt hans resonemang är framgår ännu tydligare om man jämför Europas länder. Sverige har högst andel dödsskjutningar bland män under 29 år i Europa, tio gånger fler än Tyskland. Men de sociala klyftorna är större i Tyskland. Sverige är faktiskt ett av Europas mest jämlika länder (Finland och Norge är marginellt mer jämlika).

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1027Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons