Foto: Regeringen

Foto: Regeringen.

Inrikes

Löfven: ”När storstadsbor ska åka ut och koppla av på landsbygden, då måste det fungera där”

Publicerad 3/19/2018
Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) kritiseras för sin syn på landsbygden efter en pressträff på måndagsförmiddagen. Bakgrunden är att regeringen vill satsa 1,5 skattemiljarder på landsbygden de kommande två åren.

Löfven menade vid pressträffen, som hölls på Rosenbad under förmiddagen tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), att urbaniseringen är ett problem. Att fler och fler söker sig till storstäderna beror bland annat på bristande möjligheter till jobb, boende, välfärd och kommunikationer ute på landsbygden, sade han.

– När man sitter i bilköer här i Stockholm så kan man tycka att det är ett problem. Jag är jättestolt över vår huvudstad, jag är född här, jag bor här, jag älskar den, vi har all anledning att vara stolt över den liksom alla andra städer. Men om vi inte ser till att ha en medveten politik för hela landets möjligheter, då kommer det här att drivas på ytterligare, sade Löfven mot slutet av pressträffen och tillade:

– Jag är övertygad om att vi alla vill se att landet överlever. Inte minst när storstadsbor ska åka ut och få koppla av på landsbygden, då måste det fungera där.

Och det är det där sista citatet som den borgerliga oppositionen tagit fasta på.

”I Stefan Löfvens värld finns landsbygden för storstadsborna. Anmärkningsvärt synsätt från (S) och statsministern. En stenhård vänsterkrok mot stora delar av Sveriges befolkning”, skriver exempelvis Centerpartiets partiledare Annie Lööf på Twitter.

”Helt absurd syn på landsbygden från socialdemokraterna men det förklarar deras politik väl – eller rättare sagt – landsbygdsfientliga politik”, kommenterar den moderate riksdagsmannen Lars Beckman.

Från rödgrönt håll hävdar man att de borgerliga politikerna har tagit Löfvens citat ur sitt sammanhang, som svar på en fråga från en journalist. Oskar Magnusson, politiskt sakkunnig på Näringsdepartementet, anklagar Centerpartiet för att ”sprida fulcitat från presskonferensen”.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons