Ett och ett halvt år efter att tidigare S-ledaren Stefan Löfven lämnade politiken meddelas att han nu ska bli rådgivare och ”en länk mellan den politiska arenan och näringslivet” på konsultfirman Rud Pedersen

I dag är Stefan Löfven bland annat ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet (PES), ordförande för forskningsinstitutet Sipri samt för Palmefonden.

– Jag ska vara rådgivare till företag och vara en länk mellan den politiska arenan och näringslivet. Man har inte alltid samma uppfattning, och ska nog inte ha det heller i en demokrati, men det är viktigt att man ändå förstår varandra. Och jag tror att jag kan hjälpa företag att analysera en situation och hur man ska ta sig framåt, säger han till Dagens Industri.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven får FN-toppjobb

På Rud Pedersen blir han kollega med före detta finansministern Anders Borg.

– Vi har från dag ett försökt att ha det vi kallar för det rödblåa konceptet. Vi har folk från den röda sidan och folk från den blåa sidan. Nu har vi Stefan Löfven och Anders Borg i samma företag. Det ger en möjlighet att analysera dagsaktuella politiska frågor utifrån en lång kännedom om hur Sverige fungerar, säger bolagets koncernchef Morten Rud Pedersen till Di.

”Omdömesgill person”

Nuvarande S-ledare Magdalena Andersson ser inga problem med Löfvens nya uppdrag.

– Vi har alla lärt känna Stefan Löfven som en omdömesgill person. Jag är helt trygg med att han ser till att hans uppdrag inte kolliderar, säger S-hon till TT.

Enligt Andersson råder det ingen tvekan om att Lövens lojalitet ligger hos Socialdemokraterna. och ”därför kommer han att säkerställa att de uppdrag han tar inte krockar med det”.

LÄS ÄVEN: ”Löfven ljuger om invandringspolitiken”