åkesson-löfven

Foto: Sverigedemokraterna, CC BY 3.0 / Staffan Andersson, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Löfven: ”SD ett allvarligt hot mot demokratin”

Publicerad 9/4/2022
Annons

I en debattartikel som publicerades i DN på lördagskvällen skriver tidigare statsminister Stefan Löfven tillsammans med tidigare ledaren för Folkpartiet Bengt Westerberg att Sverigedemokraterna är ”ett allvarligt hot mot svensk demokrati”. De ger även SD skulden för psykiskt sjuke Theodor Engströms eventuella mordplaner på Annie Lööf.

Något konkret och faktabaserat exempel på vad som skulle utgöra detta hot mot demokratin ges inte i texten. Däremot tar man åter upp ”partiets bruna historia med rötter i nazism” – och ger exempel på vänsterliberal politik på ett sätt som att vänsterliberalism är detsamma som demokrati och all annan politik är icke-demokratisk.

De tidigare partiledarna menar att SD:s hållning till ”den liberala demokratin” är problematisk eftersom partiet i deras tycke ”ifrågasätter viktiga demokratiska institutioner och mänskliga fri- och rättigheter”. De tar upp SD:s kritik mot public service-aktörerna SVT och SR som exempel på detta.

LÄS ÄVEN: Åkesson: Socialdemokraterna det verkliga hotet mot Sverige

Anklagar SD för mordplaner på Annie Lööf

Löfven och Westerberg tar även upp den psykiskt sjuke Theodor Engströms misstänkta mordplaner mot Annie Lööf och antyder att detta är Sverigedemokraternas ansvar eftersom partiet kritiserat och granskat centerledaren genom åren. Utrikesminister Ann Linde (S) gjorde nyligen detsamma vilket väckte stor avsky från oppositionen i sociala medier. Även statsminister Magdalena Andersson (S) har riktat sådana anklagelser mot SD.

På fredagen kallade regeringen till en pressträff, i syfte att peka ut oppositionen i allmänhet och Sverigedemokraterna i synnerhet som ett säkerhetspolitiskt hot. Inga frågor från den församlade pressen tillåts. Agerandet har kritiserats för att likna det hos makten i totalitära diktaturer, Debattartikeln i DN har mötts av liknande kritik för att vara ett otillbörligt sätt att i valrörelsens slutskede misstänkliggöra oppositionen som illegitim.

LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna kallade till pressträff om ’hotet’ från SD

I debattartikeln påstås även Donald Trump utgöra ett hot mot USA:s demokrati. ”Utvecklingen i USA, särskilt under president Trump, visar att demokratin inte är säker ens där dess vagga en gång stod. Den fråga vi ställde oss är naturligtvis om den är hotad också i Sverige”, skriver de tidigare partiledarna.

LÄS ÄVEN: Ann Linde anklagar SD för psyksjuks mordplaner på Lööf – väcker avsky

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons