På onsdagen var Sverigedemokraternas partiledare gäst i SVT:s ’30 minuter’. Där fick han stå till svars för påståenden om att politiskt gilla Ryssland och Putin. Halva programmet ägnades åt att Jimmie Åkesson skulle välja mellan vänsterliberala politiker som Emmanuel Macron och Joe Biden eller nationalisten Vladimir Putin. Åkesson vägrade att ta ställning – vilket har resulterat i stark kritik från riksdagspartier och gammelmedias ledarsidor. Nu visar det sig att Löfven svarat snarlikt men utan att få något mediedrev emot sig.

Åkesson svarade programledaren Anders Holmberg att frågan är ganska dum att ställa med hänvisning till att de kräver ett generaliserande och onyanserat svar som riskerar bli lika dumt som frågan.

LÄS ÄVEN: Åkesson pressades av SVT att välja mellan pest och kolera

Holmberg höll inte med och insisterade på ett svar med hänvisning till att SD:s utrikespolitik är ett av skälen till att M-ledaren Ulf Kristersson sagt att han inte vill att partiet ska sitta med i regeringen utan bara stödja den från sidolinjen. Efter ytterligare en stunds tjat från Holmberg upplät Åkesson ett uppgivet skratt över situationen och svarade:

– Jag skulle inte vilja ha någon av dem som statsminister i Sverige i varje fall. Det är alldeles uppenbart.

Det var inte ett svar som Holmberg vill låta sig nöja med och en ny stunds tjat vidtog för att förmå Åkesson att göra ett val. Åkesson lät sig inte bevekas men svarade i stället på vilket lands politiska system han föredrar – en fråga som han menade är mer relevant och seriös.

– USA är en västerländsk demokrati. Ryssland är inte det utan ett auktoritärt samhälle. Självklart väljer jag USA:s samhällssystem framför det ryska.

Politiker och media rasar

I sociala medier har bland annat politiker gått till attack mot Åkesson som anklagas för att ”sakna demokratisk kompass”.

Faksimil Dagens Nyheter

Löfven slapp mediedrev

På torsdagen publicerade Sverigedemokraterna ett ljudklipp från en intervju som statsradion höll med Stefan Löfven (S) inför valet 2018. Löfven skulle välja mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

SR: Om du måste välja mellan president Trump och Putin – vem är den största tillgången för Sverige?
Löfven: Nej, så kan man inte se det. Det går inte att hålla sådana internationella relationer utan Sverige ska ha bra relationer med hela vår omvärld. Sedan är vi tydliga när vi tycker något är fel. Men Sverige ska ha bra relationer och man sitter inte och väljer så mellan två länder.

Även Isabella Lövin (MP) undvek frågan men fick inget mediedrev.


LÄS ÄVEN: Ekeroth: Smeta ”rysshotet” när inget annat fungerar