lofven-flightradar

Foto: La Moncloa/Flightradar24/Jetphotos

Inrikes

Löfven stoppade flyg från Belarus till Sverige – nu landar belarusiskt flyg på Arlanda

Publicerad 5/25/2021
Annons

Ett belarusiskt flygplan från Belavia landade under förmiddagen idag på Arlanda flygplats – trots att statsminister Stefan Löfven lovat att omedelbart stoppa flygplan från Belarus från att landa i Sverige. Flygplanet lyfte en timme senare och är nu på väg tillbaka till Minsk.

Under gårdagen beslutade EU:s stats- och regeringschefer under ett extrainsatt möte med Europeiska rådet att stoppa alla belarusiska flygplan från att landa på EU:s flygplatser.

”Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser”, skrev statsminister Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar till TT under gårdagen.

– Vi uppmanar EU-länder att stoppa flygningar i belarusiskt luftrum och förhindra flygbolag från Belarus att landa på europeiska flygplatser, förtydligade därefter statsministern under en pressträff idag på morgonen.

Bakgrunden till beslutet är att ett Ryainair-flygplan som under söndagen var på väg mellan Grekland och Litauen tvingades ned i Minsk när det var på väg genom belarusiskt luftrum. Två personer ombord på planet, bland dem oppositionsjournalisten Roman Pratasevitj, greps av polis.

Landar i Sverige – ändå

Trots beskedet från statsministern om ”kraftfulla och omedelbara konsekvenser” för Belarus landade under förmiddagen idag ett flygplan från Belavia Belarus statsägda flygbolag på Arlanda flygplats i Stockholm, något Svenska Dagbladet först rapporterade om.

Enligt Swedavia landade flygplanet klockan 09:39, elva minuter före utsatt tid, och lyfte därefter för att flyga tillbaka till Minsk en timme senare.

Swedavia uppger i sitt flygtrafikschema att flygplanet från Belavia kommer fortsätta trafikera Arlanda som vanligt de kommande dygnen.

Faksimil

Flyger som vanligt

Monica Näslund på Transportstyrelsens presstjänst säger till SvD att anledningen till att flygplan från Belarus fortsätter att lyfta och landa på Arlanda är att inget formellt beslut ännu fattats om att stoppa flygningarna. Alltså får Belarus vänta på att drabbas av de ”omedelbara konsekvenser” som Löfven utlovat.

– Det pågår ett arbete på EU-nivå om att förbjuda flygtrafiken, men så länge ett sånt beslut inte är fattat kommer planen att lyfta och landa som vanligt, säger Monica Näslund.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1107”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons