Beslutet i nämnden på onsdagen innebär att kärnkraften ska betraktas som ett hållbart alternativ i klimatomställningen, men det är något statsministern inte har för avsikt att följa.
EU-nämnden är den instans som ska ge regeringen mandat inför rådsmöten. I det här fallet är det inför ett EU-toppmöte på torsdagen och fredagen om den så kallade klimatomställningen nämnden krävde att kärnkraft ska ses som ett hållbart alternativ.
Majoriteten utgjordes denna gång av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
– Nej, jag finner ingen idé att som svensk statsminister ta upp en fråga som ingen har på dagordningen, säger Löfven till TT.
LÄS ÄVEN: Tio EU-ministrar: Kärnkraft nödvändigt för klimatomställningen
Fullständigt oacceptabelt, anser M-ledaren Ulf Kristersson.
– Han säger i klartext att han inte tänker bry sig om det beslut som EU-nämnden har fattat, nämnden som är den instans som ska ge regeringen mandat inför rådsmöten. Det tänker han strunta i, säger Kristersson.
Skulle skada Sveriges inflytande
Enligt Löfven skulle det skada Sveriges inflytande och möjligheter att påverka överlag om han bara kastade in en fråga (om taxonomi och kärnkraft) på toppmötet som inte finns på dagordningen.
– Den (frågan) finns inte där, den ska inte förhandlas, utan här är de viktiga frågorna att se till att klara klimatomställningen, energiutbyggnaden och att se till att vi inte använder svenska skattebetalares pengar till att betala elräkningar i andra länder, sade Löfven till SR Ekot och TT efter mötet i EU-nämnden.
– Att då ta upp en fråga som inte står på dagordningen stärker inte Sveriges röst, det är mitt budskap. Och jag konstaterar också att den majoritet som finns här i EU-nämnden finns inte i Sveriges riksdag, där är den tvärtom.
LÄS ÄVEN: EU kan klassa kärnkraft som icke hållbar investering
Kristersson anser att statsministern är helt fel ute.
– Det är inte regeringens privatsak att bestämma detta. Bara för att det är jobbigt för Miljöpartiet kan inte regeringen strunta i riksdagen, säger han.
Ångrar inget
När Stefan Löfven snart lämnar politiken säger han sig inte ha gjort något under sina år som statsminister som han ångrar.
– Jag har inget direkt som jag tänker att det där skulle jag inte ha gjort. Å andra sidan vore det konstigt om det inte var något under så lång tid, men jag kommer inte på något just nu, jag får nog fundera på det, säger han till DN.
LÄS ÄVEN: Hård kritik mot Löfven för vägran att infinna sig i EU-nämnden
Inte heller löftet om EU:s lägsta arbetslöshet var ett misslyckande menar han, i stället framhåller han att Sverige har EU:s högsta eller näst högsta sysselsättningsgrad, det vill säga att en stor del av den vuxna befolkningen står till arbetsmarknadens förfogande.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.