stefan löfven

Foto: Bengt Nyman from Vaxholm, Sweden / CC BY.

Inrikes

Löfven viker sig för Miljöpartiet – säger nej till asyltak

Publicerad 7/3/2020
Annons

Stefan Löfven (S) kommenterar nu de pågående förhandlingarna i migrationskommittén som fått Miljöpartiet att hota utlösa en regeringskris. Statsministern meddelar att han viker sig för MP:s krav och skrotar förslaget om ett övre tak för hur många migranter Sverige kan ta emot varje år. Han kallar samtidigt invandring utan övre gräns för en ”hållbar migrationspolitik”. Löfven fortsätter också att försvara Sveriges hårt kritiserade coronastrategi.

Det är i en intervju med Sydsvenskan som Löfven nu klargör att han inte så som tidigare aviserats längre förordar en migrationsuppgörelse med ett volymmål som skulle äventyra regeringsmakten genom att Miljöpartiet hoppar av.

– Vi ska göra vad som är vår del av EU. Det går att kombinera med människors rätt att söka asyl. Vi tänker inte bryta mot internationella konventioner.

Statsministern menar att Sverige inte kan ha ”ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten”. Vi ska fortsatt ta emot 2-3 procent av de som söker sig till EU varje år, oavsett hur många människor det innebär i absoluta tal. Andra EU-länder ska också tvingas fortsätta ta emot migranter, säger han.

Det framgår inte hur övriga partier som uppgetts ingå i den breda migrationspolitiska uppgörelse som aviserats ställer sig till att volymmålet nu tas bort från bordet för att tillmötesgå Miljöpartiet.

Sveriges coronastrategi ”inte ett misslyckande”

Med drygt 5 000 döda sticker Sverige ut och den svenska strategin har fått en rad konsekvenser, men det är inget som tycks bekymra statsministern.

– Jag har haft nästan femtio samtal under den här tiden med ledare i Europa och runt om i världen. Och intresset för att samarbeta med Sverige kvarstår. Det är inte så att Sverige är någon paria alls i den meningen. Utan det finns en stark tilltro till svensk kunskap, innovationskraft och vårt samhälle.

Enligt Löfven är de extremt höga dödstalen på Sveriges äldreboenden ”inget bevis för att Sverige borde valt en annan väg”. Han erkänner dock samtidigt att regeringen inte gjort något åt bristerna i äldreomsorgen och att det resulterat i massdöd bland de äldre.

Statsministern erkänner också att han varit naiv när det gäller smittskyddsberedskapen på landets äldreboenden.

– Vi trodde det fanns bättre kunskap om basala hygienrutiner i omsorgen än vad det faktiskt fanns.

I förra veckan hade Löfven en videokonferens med Mette Frederiksen, Sanna Marin och Erna Solberg där han försökte övertyga sina nordiska kollegor om att bilden av Sveriges coronastrategi är felaktig.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
857Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons