INSÄNDARE Efter knivhuggningarna i Vetlanda, som svårt skadat sju, varav tre först uppgavs ha livshotande skador, så meddelar Stefan Löfvén att han

I kväll tänker på de som skadats i Vetlanda och deras anhöriga.”.

Annie Lööf, C-ledaren, låter meddela något liknande:

Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga” 

Uppriktigt sagt tror jag rätt många inte är övertygade om att det verkligen är vad vare sig Löfvén eller Lööf ägnat de  senaste dagarna åt, om ens samma kväll. En och annan undrar nog om de ens vet vilka de knivhuggna och deras närstående är. Deras sorg låter mera som en produkt av deras talskrivare eller pressekreterare; men om de säger så, – så får vi väl anta att de talar sanning.

Att deras känslor i sorgen är lite vaga och abstrakta kan  vara förståeligt, men att de inte nämner, och såvitt framkommit, inte heller ägnar några tankar åt sin egen skuld är stötande.

För vad de egentligen borde fundera över är sin egen roll och sitt eget personliga ansvar för dådet. Om det inte hade varit för Stefan Löfvén och Annie Lööf och deras partier, så hade tragedin inte inträffat.

Bakgrunden är som följer:

Den misstänkte gärningsmannen, den 22-årige afghanen  Tamim Sultani, som anlänt 2016 fick 2017  ett 2-årigt tillfälligt  uppehållstillstånd, som löpte ut i november 2018. På grund av gymnasieundantaget i den tillfälliga lagen som regeringen med stöd av Centerpartiet drev igenom fick han ett förnyat temporärt uppehållstillstånd fram till november 2020. 

Gymnasieamnestin gjorde i sin tur att ensamkommande afghaner som annars riskerade att utvisas fick stanna kvar för gymnasiestudier. Annie Lööf och Centerpartiet var avgörande för att åtminstone ytterligare 7000 fick stanna kvar i Sverige. 

Stefan Löfvén går steget längre och anser att dådet ”inte är en migrationsfråga”. Det är svårt att förstå. Menar han att dådet skulle skett i alla fall utan invandring?

Det är svårt att förstå att dessa två politiker, Löfvén och Lööf, som i andra sammanhang talar om sin vilja att ta ansvar, inte verkar ägna en tanke åt sitt eget uppenbara ansvar för ett dåd som har skadat många oskyldiga människor för livet.

Carl Åhlström, statsvetare