annie loof

Foto: SVT

Inrikes

Lööf ska lösa gängskjutningar – med fritidsgårdar och extrajobb

Publicerad 6/28/2022
Annons

Centerpartiets ledare Annie Lööf har besökt det ”utsatta” området Årby i Eskilstuna efter årets konstant upprepade skottlossningarna i staden. Hon menar att lösningen på kriminaliteten är ”framtidshopp för unga”.

Under de första 168 dagarna av 2022 har det skett 183 skjutningar runt om i Sverige. Detta innebär i snitt mer än en skjutning per dag. Regionerna Stockholm och Syd är hårdast drabbade.

När Annie Lööf besökte Årby på måndagen, med anledning av alla skjutningar, sade hon att det är viktigt med åtgärder som bygger trygghet på längre sikt – utöver Polismyndighetens arbete.

För att lyckas genomföra detta hade partiledaren några – i Sverige redan beprövade – förslag på åtgärder som ska riktas mot ungdomar.

LÄS ÄVEN: Man ihjälskjuten i Eskilstuna – tredje skjutningen på tre dygn

”Ska finnas en aktiv fritidsgård”

– Framtidstro hos våra barn och unga – att de ska får sommarjobb och extrajobb. Att det ska finnas en aktiv fritidsgård och bra idrotts- och föreningsliv. Att mammorna ska komma ut i samhället och både lära sig språket och få ett arbete.

När Lööf får frågan av SVT-reportern om vad hon vill säga till de Eskilstunabor som känner sig otrygga på grund av alla skottlossningar, svarar hon att det är ett trauma och att ”elevhälsan behöver stärkas i skolorna”.

I Eskilstuna får redan ”utsatta” ungdomar förtur till 100 sommarjobb.

LÄS ÄVEN: ”Utsatta” ungdomar i Eskilstuna ges förtur till hundra sommarjobb

Forskareoch ex-kriminell: Fritidsgårdar blir mötesplatser för brott

Att fritidsgårdar inte förebygger brott, snarare tvärtom, är något som både kriminologer och kriminella är överens om. Nikolaus Kotkas, forskare vid Örebro Universitet, har tidigare konstaterat att fritidsgårdar idag drar till sig ungdomar med stark potential för brott.

Om man inte är noga med hur fritidsgårdarna drivs så är risken större att de blir mötesplatser för brott snarare än en platser för att förebygga brott, menar Kotkas.

– Vi utnyttjade själva lokalen för att ha någonstans att vistas, spela pingis få saft och bullar och så. Men vi gick också iväg och rökte braja, sa tidigare livsstilskriminella Christian Lundholm till Göteborgsposten (20-08-09).

LÄS ÄVEN: Kriminologer och kriminella ense: fritidsgårdar förebygger inte brott, snarare tvärtom

LÄS ÄVEN: Rinkebys nya fritidsgård ska stoppa gängrekrytering med pärlplattor och dans

LÄS ÄVEN: Fritidsgård nedbränd i utsatt område: ”Om ni ba visste vem d va”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons