År 2014 valde SD att stötta Alliansens budgetförslag för att på så sätt fälla regeringens förslag. Det föll inte i god jord hos Centerpartiets ledare Annie Lööf som då gick ut och sade sig vilja olagliggöra att rösta på annat än sitt eget förslag. Men nu, åtta år senare, är det precis det hon och hennes parti ämnar göra.

Det var i november 2014 som Lööf sa följande:

– Det finns en praxis som gällt sedan 1990-talet om att man röstar på sitt eget budgetförslag och jag förutsätter att Sverigedemokraterna följer det regelverk som finns. Det är ingen lekstuga att sitta i riksdagen.

Hon fortsatte:

– Är det så att SD bryter praxis och röstar på något av de andra alternativen är jag beredd att titta på om vi kan förändra lagstiftningen så att vi kan ha minoritetsregeringar i Sverige framöver. Skulle Sverigedemokraterna bryta mot det här är det mycket allvarligt och då måste vi titta på det regelverk som finns.

Gör samma som SD

Men nu, cirka åtta år senare, har hon bytt fot. Centerpartiet ställer sig nu bakom socialdemokraternas vårbudget och därmed också pensionsförslaget som Socialdemokraterna förhandlat med Vänsterpartiet. Lööf motiverar det, som så ofta, med sitt motstånd mot SD.

– Det innebär att det blir ett minimalt inflytande från Sverigedemokraterna, säger hon.

I rak motsats till vad hon sa 2014, och det som SD gjorde då, ska hon nu alltså göra nu.

– Vi kommer, som alltid, att rösta för vår budget. Sedan kommer vi att rösta på den budget som vi anser är bäst för Sverige och som vi varit med och påverkat innehållet i, säger Lööf.

Annie Lööf är numera känd för att bryta tidigare löften, där det mest kända kanske är att hon aldrig skulle bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna utan hellre äta upp sin högra sko. Hennes agerande nu, att stödja Socialdemokraterna, beskrivs som ett ”paradigmskifte” och gör att partiet nu cementeras sin plats som en del av vänsterpartierna.

Därmed ser det ut som att regeringens får igenom sin budget, stöttat av de andra röda partierna.

Många konstaterar nu att C blivit ett vänsterparti:

LÄS MER: Centerpartiet i fritt fall – halverat stöd på ett år

LÄS MER: Här är Centerpartiets hemliga stöd till pedofilkopplade politikern

LÄS MER: Pedofilhärvan inom Centerpartiet växer – Annie Lööf inblandad

LÄS MER: Centerpartiets valkandidat dömd för sexuellt utnyttjade av minderårig – förgrep sig på fosterdotter

LÄS MER: Centerpartiets islamistiska nämndemän sparkas efter shariadomen