I ett Facebook-inlägg som publicerades på lördagseftermiddagen skriver Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, att invånarna i kommunen inte ska ge upp. Detta efter att det stod klart att SD kan förlora makten i kommunen trots att de fick nästan 40% av invånarnas röster i årets kommunval. Hon vädjar också till moderater och SoL-partister att gå emot sina partilinjer – och därmed sätta stopp för det nya styret med Socialdemokraterna och Moderaterna.

Louise Erixon skriver i sitt inlägg att Moderaternas svek handlar om de moderata lokalpolitikernas privatekonomi. Efter valet, skriver Erixon, vägrade den tidigare samarbetspartnern diskutera politik. I stället låg fokus på att Moderaterna ville behålla lika många arvoderade poster som tidigare – trots ett för dem försämrat resultat i årets kommunval.

Hon poängterar det framgångsrika valresultatet då SD ökade med hela 9,89 procentenheter – samtidigt som Moderaterna backade med 2,39 procentenheter.

För att lyckas behålla sina arvoderade poster valde Moderaterna att i stället börja samregera med Socialdemokraterna. De två partierna som vanligtvis ses som varandras raka motsatser går alltså samman enkom för att Moderaternas kommunpolitiker vill behålla sina löner.

Men Louise Erixon skriver nu att Sverigedemokraterna ”kommer, tillsammans med Kristdemokraterna, kämpa in i det sista för att få ihop en majoritet av ledamöterna i kommunfullmäktige. Vi behöver bara ett par-tre till, utöver våra egna mandat som ni väljare gett oss.”

LÄS ÄVEN: Spricka mellan M och SD sänker Samstyret i Sölvesborg

Finns fortfarande möjlighet att komma tillbaka”

När inlägget hade legat uppe i tre timmar hade fler än 100 kommentarer inkommit. Sölvesborgarna som röstat för Samstyret – alltså Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet SoL-partiet – ger uttryck för hopp varvat med besvikelse.

”När S och M vill styra ihop är alla principer borta, de är, ska vara, varandras absoluta motpoler, annars är de irrelevanta.. Nu är det enbart arvodena som styr dessa individer”, skriver en person under inlägget.

”Det här verkar ju helt galet. Jag håller tummarna för att några av ledamöterna tar sitt ansvar mot väljarna och sätter stopp för det här. Vi får hoppas att SD får över 50% nästa val så ni slipper förlita er på svekfulla moderater!”, skriver en annan.

I en hoppfull uppmaning till kollegerna i kommunen skriver Erixon att ”flera i de moderata samt SoL-grupperna vet vad som behövs för att rädda vårt rike och kommunsverige. Det finns fortfarande möjlighet att komma tillbaka på rätt sida. Till den sida som Sölvesborgarna vill se. Och ni som funderar är välkomna”.

LÄS ÄVEN: Erixon om M:s samarbete med S i Sölvesborg: ”Ett oerhört svek”