Forskare på Tel Avivs universitet kan ha tagit fram ett nytt sätt att förhindra och behandla malignt melanom på genom ett så kallat nanovaccin. I studier med möss har vaccinet framgångsrikt förhindrat framväxten av cancerformen och behandlat primärtumörer liksom metastaser. Man hoppas på att behandlingsformen i framtiden även ska kunna användas på andra typer av cancer.

Malignt melanom är både den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Oftast beror den på att man bränt sig i solen och är cancer i de hudceller som tillverkar pigmentet melanin, som skyddar mot solens UV-strålning. Lyckligtvis blir nästan alla som får behandling tidigt av med sjukdomen.

”Vår forskning öppnar dörren till ett helt nytt förhållningssätt för effektiv behandling av malignt melanom, även i de mest långtgående skeendena av sjukdomen”, säger professor Ronit Satchi-Fainaro som lett studien vars resultat publicerats i tidningen Nature Nanotechnology. I centrum av av det nya behandlingssättet står en nanopartikel som fungerar som en grund för det nya vaccinet.

Enligt Satchi-Fainaro har kriget mot cancer generellt, och malignt melanom i synnerhet, avancerat under de senaste åren med en flora av olika behandlingsmetoder som kirurgi, kemoterapi, strålbehandling och immunterapi, men förhållningssättet med vaccin har ännu inte förverkligats.

Nanopartiklar bestyckade med peptider
I studien har man använt mikroskopiska partiklar på ungefär 170 nanometer (1 nm motsvarar en miljarddels meter) bestående av biologiskt nedbrytbara polymerer. I varje partikel har man ”packat in” två peptider, korta kedjor av aminosyror, som finns i melanomceller. Sedan injicerade man nanopartiklarna i möss med malignt melanom. Nanopartiklarna ska sedan ha fungerat precis som andra vaccin och framöver kommer mössens immunförsvar att attackera melanomcellerna (bilden) om och när de uppstår i kroppen.

Vaccinet visade sig vara framgångsrikt då det användes i friska möss och förhindrade att tillsatta melanomceller utvecklades till cancer. Då möss med primärtumörer behandlades med det nya vaccinet i kombination med immunterapi, försenades sjukdomens framfart avsevärt och förlängde mössens liv markant.

Förhoppningen är att vaccinet kommer fungera lika bra på människor och forskargruppen har nu bildat ett bolag för att ta forskningen vidare. Man beräknar att det kan ta upp till tio år tills vaccinet finns ute på marknaden.

Vanlig cancerform i Sverige
I förhållande till folkmängden ligger Sverige på fjärde plats i världen med nya fall av hudcancer.

– Vi svenskar älskar solen väldigt mycket. Hudcancer är den typ av tumör som växer allra snabbast, med en ökning på sex procent fler fall per år. Och det här beror till stor del på vår livsstil. Att vi reser till utomlands till solen ett par gånger om året, och att många har solat solarium när de var yngre, säger Johan Hansson, professor i onkologi på Karolinska Institutet.

I USA visar siffror från American Cancer Society att mer än 7 000 personer väntas dö av malignt melanom i år.