Hopp om ljusare tider och en trevlig upplevelse för de äldre – det ville kören Sångfåglarna från Kallhäll erbjuda seniorerna i lokalområdet. Den 13 december ordnade kören ett uppskattat Luciafirande i anslutning till ett seniorhem, där alla som ville var välkomna att ta en kopp kaffe och lyssna på traditionella sånger. Samnytt var på plats under kvällen.

Lucia är en tradition som förknippas med värme och ljus när det är som mörkast i landet. Det moderna luciafirandet i Sverige startade omkring år 1927 i Stockholm, då tidningen Stockholms Dagblad anordnade det första offentliga luciatåget.

Med sång och musik sprider man glädje i vintermörkret, men historien bakom traditionen är inte lika positiv – man firar nämligen minnet av en kvinna från den sicilianska staden Syracusa som blev kristen martyr år 304.

Lokal kör sjöng för de äldre

I Järfälla kommun ville kören Sångfåglarna sprida hopp om ljusare tider och sjöng därför traditionella Luciasånger på Seniorträffen i Kallhäll, där äldre är välkomna att umgås, delta på aktiviteter och ta en kopp kaffe för en billig peng. Anders Emilsson ledde musiken, och sång blandades med pianospel samt saxofon.

Foto: Jesper Johansson

Det var rakt igenom ett lokalt arrangemang, då Sångfåglarna tillhör Sankt Lukas kyrka i centrala Kallhäll. Syftet var att kunna erbjuda äldre – som inte allt för sällan känner sig ensamma i dagens samhälle – en sångupplevelse och en chans att få uppleva Luciatraditionen som är djupt rotad i den svenska folksjälen.

Arrangemanget var mycket uppskattat och omkring fyrtio personer kom för att delta. Solveig var en av besökarna, och hon säger att hon har bott i området sedan 2017. Hon tycker att det mycket glädjande att kommunen engagerar sig och ser till att det finns aktiviteter för pensionärerna. Hon får medhåll av sin väninna Ingrid.

– Man kan komma ned hit, prata och ta en kaffe, berättar damerna, och säger att man aldrig behöver känna sig ensam.

Foto: Jesper Johansson

Både Ingrid och Solveig tycker att det är viktigt för välmåendet med firanden likt Lucia, och säger att just Lucia var en viktig högtid när de själva var små. Solveig och hennes systrar var tärnor flera gånger, berättar hon, och ett firande likt detta väcker trevliga minnen.

Arrangemanget avslutades under tidiga kvällen, och framöver kan seniorerna se fram emot en jazzkväll som kommer gå av stapeln i slutet av december.

Jesper Johansson