Lugna gatan

Trygghetsvärdar från Lugna gatan. Foto: Faksimil Facebook/Polisen

Inrikes

’Lugna gatan’ kostar skattebetalarna tiotals miljoner per år – försörjer livsstilskriminella

Publicerad 10/22/2019
Annons

På tisdagen meddelade Storstockholms Lokaltrafik (SL) att man med omedelbar verkan drar sig ur projektet Lugna gatan rörande patrullerande trygghetsvärdar i tunnelbanan . Detta efter att polisen informerat SL om att de personer som skulle öka tryggheten i den offentliga miljön i stället ingår i kriminella nätverk och begår brott.

Verksamheten Lugna gatan är en utbildningsverksamhet i Stockholm och bildades år 1995 av SL, Fryshuset och Vattenfestivalen. Verksamhetens syfte har varit att öka tryggheten i centrala Stockholm och nere i tunnelbanan.

För den här uppgiften har Lugna gatan anställt vad man uppgett varit före detta kriminella som så kallade trygghetsvärdar. Enligt SvD var det nuvarande kontraktet som löpte mellan år 2014 och fram till 2020 värt omkring 18 miljoner kronor per år.

Men nu har polisen klivit in och rekommenderat SL att omedelbart häva sitt avtal med Lugna gatan eftersom deras det visat sig att organisationen anställer individer som fortfarande lever ett aktivt brottsligt liv, sysslar med droger och ingår i kriminella nätverk. Enligt polisen brister Lugna gatan i sina kontroller av personalen.


Lugna gatan deltar i möte. Faksimil Facebook

Att individer inom Lugna gatan sysselsätter sig med kriminalitet vid sidan om arbetet är samtidigt ingenting nytt. År 2015 framkom det exempelvis att en trygghetsvärd från Lugna gatan dömts för ett brutalt rån.

Vid flera tillfällen har det cirkulerat uppgifter som gör gällande att kriminella får betalt för att slåss snarare än att upprätthålla trygghet. Trots kritiken har SL fram tills nu mer eller mindre kravlöst låtit verksamheten fortsätta.

22 av 79 trygghetsvärdar uppfyller inte krav

Vittnesmål mot verksamheten har kommit in från flera håll. Senast i mitten av maj skrev Nyhetsbyrån Järva att de hade stött på en kvinna i Järvaområdet som berättade att hon sett Lugna gatans trygghetsvärdar sälja droger i tunnelbanan.

”Visst jobbar du för tidningen?” Det var på ett möte i stadsdelsnämnden för flera månader sedan. En kvinna kom fram till mig och bad mig komma med utanför mötessalen.

”Vet du, jag brukar nattvandra och jag har sett att Lugna Gatans värdar säljer droger i tunnelbanan. Jag ville gå hit idag och berätta det, men jag törs inte. För de sitter ju därinne.”

Jag tittade in i salen och såg fyra, fem killar i Lugna Gatans jackor sitta längst fram bland åhörarna.

Men har du verkligen sett dem sälja, frågade jag.

Hon hävdade bestämt att så var det. Jag kunde inte skriva något baserat på en enda anonym utsaga, kanske var det ett missförstånd ändå.”

Enligt en rapport från Trafikförvaltningen i Stockholm som publicerades i av maj ska 22 av 79 trygghetsvärdar som arbetade mellan december 2018 och januari 2019 inte ha uppfyllt kraven på straffrihet eller begått brott under sin anställning när de arbetat för ökad trygghet i tunnelbanan.

Det framgår av rapporten att polisen kritiserat verksamheten för att ignorera kriminella aktiviteter i tunnelbanan, däribland narkotikahandel, genom att vara passiva trots kännedom om vad som pågått.

Men trots rapporten hävde SL inte avtalet utan hänvisade till att man vidtagit åtgärder.

– Vi har i dagsläget gjort bedömningen att med de åtgärder som vi vidtar behöver vi inte häva avtalet. Nu kommer vi låta avtalet löpa ut. Under den tiden kan vi genomföra utvärdering och förbereda upphandling av trygghetstjänster så vi får en ny lösning på plats, berättade SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg för SVT.

Känd fältarbetare far till gängkriminell rappare

Samhällsnytt har nätgranskat Lugna gatan i sociala medier och påträffat flera bilder som visar att den tidigare rapartisten ’Ayo’ är engagerad inom verksamheten för att patrullera gator.


Ayo är far till 22-årige ’Thrife’, också han rapartist, som figurerar i belastningsregistret för bland annat grov misshandel, misshandel, grov stöld, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

I början av året dömde Södertörns tingsrätt också Thrife för grovt vapenbrott till fängelse i två år. Detta efter att två civilklädda poliser skulle kontrollera honom vid Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Men istället flydde rapartisten och i jakten hör en polis ljudet från en soptunna stängas igen. När poliserna kontrollerar soptunnan påträffar de en halvautomatisk pistol av fabrikatet Tokarev.

Artisten överklagade tingsrättsdomen och Svea hovrätt beslutade att frikänna honom i brist på bevis eftersom det inte påträffats något DNA på vapnet.


Samtidigt som Ayo engagerar sig för att utåt trygga gatorna i Stockholm kopplar polisen honom till den växande gängkriminaliteten i södra Stockholm. Nedan följer en musikvideo av Thrife:

Anställer mördare

Den nationalistiska tidningen Nya Tider berättade i början av sommaren hur Lugna gatan anställt den man som mördade 17-årige nazisten Daniel Wretström i Salem i en utdragen misshandel som avslutades med att offret fick halsen avskuren.

Mannen som sedan dess uppges ha studerat vid Södertörns högskola och även engagerat sig i olika muslimska organisationer dömdes nyligen för att i tjänsten för Lugna gatan ha misshandlat en tunnelbaneresenär.

Nedan följer bilder från polisens förundersökningsprotokoll vilka Södertörns tingsrätt använde för sin fällande misshandelsdom mot den tidigare mördaren.


Lugna gatan vill inte vittna om misshandel

I slutet av april uppmärksammade Samhällsnytt en relaterad uppgift i samband med att ett invandrargäng oprovocerat misshandlat en förbipasserande man som skulle åka tunnelbana från det ’utsatta’ området Rinkeby nordväst om Stockholm.

Det framgick av polisens förundersökningsprotokoll att en representant från Lugna gatan som hade patrullerat biljetthallen och sett misshandeln vägrade att vittna mot gärningspersonerna. Detta med hänvisning till att det annars blir omöjligt att arbeta i Rinkeby. Mannen från Lugna gatan uppgav även som skäl att han inte har något förtroende för polisen.

På bilden nedan syns mannen från Lugna gatan som inte ville samarbeta med polisen, vänskapligt hälsa på en av gärningsmännen till misshandeln.

LÄS ÄVEN: Äldre hemlös ville åka tunnelbana – blev oprovocerat misshandlad av Rinkebygäng

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons