RFSL kämpar för att det ska bli lättare för män att byta om i kvinnornas omklädningsrum. Organisationen vill också ha en liberal lagstiftning kring läkares rätt att operera bort minderårigas genitalier. En annan profilfråga är tillgången på HIV-profylax för homosexuella män som föredrar oskyddat sex. Efter att RFSL HBTQ-certifierat Porsöskolan i Luleå har skolan arbetat regelbundet med HBTQ-frågor och har nyligen haft en egen prideparad.

SVT Norrbotten rapporterar att Porsöskolan, som har elever från förskoleklass till årskurs 6, alltså 6-13 år, blev HBTQ-certifierade av RFSL år 2015. Skolans rektor Stefan Eriksson berättar att eleverna sedan dess har en årligt återkommande vecka där de arbetar med HBTQ-frågor.

– Vi har många barn från olika länder och det här är ett sätt som vi jobbar med diskrimineringsfrågorna som finns i läroplanen, sa rektorn Stefan Eriksson.

Skolans ska han en kurs i ”htbqi” som lärs ut av RFSL och ges till personalen. Detta för att de vuxna ska ”kunna prata om frågor” som dyker upp.

Skolan har nyligen haft en ”regnbågsvecka” som avslutats med vad SVT beskriver som en ”regnbågsparad”.

Detta vill RFSL

På sin hemsida tar RFSL upp några av de frågor organisationen numera kämpar för:

• RFSL vill att regionerna ska bli bättre på att informera homosexuella män om möjligheten att ta profylax mot HIV som minskar risken att bli smittad även om man har oskyddat sex. Organisationen tycker även att det är viktigt att homosexuellt prostituerade som väljer att sälja oskyddat sex ”erbjuds” HIV-profylax. Det anses viktigt att korta köerna för homosexuella män i storstadsregionerna som vill ha HIV-profylax för att slippa använda kondom.

• Organisationen skriver att det är viktigt att få bort ”stigmat” kring att ha hundratals sexuella kontakter. Människor som har hiv-profylax för att tryggt kunna ha oskyddat sex med många personer ska inte bli skambelagda som ”promiskuösa”.

• Det ska bli lättare för män som tycker om att låtsas att de är kvinnor att tävla mot riktiga kvinnor, anser RFSL. Det är även viktigt för ”transinkluderingen” att dessa män ska kunna byta om i kvinnornas omklädningsrum. På sida 89 i en rapport skriver organisationen ”Alla ska kunna använda det omklädningsrum, den dusch och toalett som överensstämmer med könsidentiteten”.

• Organisationen vill att regionerna satsar mer pengar på människor som vill operera bort sina könsorgan, så kallad ”könsbekräftande behandling.” Det anses också viktigt att läkare ska kunna besluta om ”irreversibla ingrepp i könsorganen på minderåriga” utan att hindras av vad man tycker är klåfingrig lagstiftning.

Det är oklart om det primärt är dessa eller några andra RFSL-frågor som barnen på Porsöskolan främst demonstrerar för.

Skolan har hittat på en låt med namnet ”var inte rädd – jag är din vän”. Där sjunger man bland annat att ”du är inte udda för att man bär slöja eller ber till buddha”.