luna-nekas-hjalp-feature

Luna är sedan förra årets överfall rullstolsburen. Foto: Privat/Instagram

Inrikes

Luna ville träffa farmor och farfar – nekas hjälp

Publicerad 7/24/2023
Annons

Tioåriga Luna, som förra sommaren våldtogs och misshandlades av en nyanländ migrant i Skellefteå, får inta ta med sig assistenter för att träffa sin farmor och farfar. Det har Socialnämnden i Skellefteå och förvaltningsrätten i Umeå beslutat.

Förra sommarens brutala överfall mot då nioåriga Luna fick stor medial uppmärksamhet. Hon är sedan dess handikappad, rullstolsburen, och beroende av assistans dygnet runt. Åtta timmar per dygn har hon till och med två assistenter som hjälper henne.

LÄS OCKSÅ: Nioårig flicka utsatt för brutalt mordförsök i Skellefteå

Men när familjen under våren vill resa och hälsa på Lunas farmor och farfar i en annan del av Sverige, får de inte ta med sig assistenter på resan. Det beslutar socialnämnden redan i mars i år.

”Utöver skälig levnadsnivå”

Att bekosta assistenter som kan följa med Luna på resor är för dyrt och ”anses gå utöver skälig levnadsnivå”, menar Socialnämnden. Enligt kommunen är den endast förpliktigad att säkerställa att Luna har en ”fungerande vardag”.

LÄS ÄVEN: Fick permanent uppehållstillstånd en vecka innan brutala mordförsöket på flicka i Skellefteå

Lunas föräldrar överklagar det kommunala beslutet till förvaltningsrätten i Umeå. De skickar bland annat med ett läkarintyg som säger att resan är bra för Lunas rehabilitering, för att ”väcka gamla erfarenheter och minnen”.

Faksimil

Föräldrarna påpekar även i sin överklagan att de behöver ha med sig assistenter för fler resor. De vill besöka Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och Sjukhushästen i Sparreholm. Inte minst för att träffa andra barnläkare och specialister än dem som finns i Norrland för att maximera Lunas chanser till rehabilitering.

Får nej av domstol

Men i en dom där resan till farmor och farfar blandats ihop med en resa till Norge avvisas familjens överklagan. Luna får inte ta med sig assistenter om hon lämnar Skellefteå.

”Förvaltningsrätten ifrågasätter inte att det är gynnsamt för Lunas rehabilitering att åka med familjen på en resa och därigenom få möjlighet att minnas och uppleva platser och saker igen”, står att läsa i beslutet som fortsätter:

”Förvaltningsrätten anser dock inte att utredningen i målet visar att hon måste beviljas bistånd till den resan för att uppnå skälig levnadsnivå.”

Avgörandet fattas enhälligt av rådmannen Karin Granholm, de båda socialdemokratiska nämndemännen Bernt Dahlberg och Doris Öhlund samt av sverigedemokraten Ann Einerud.

Reser ändå

Familjen har under våren och sommaren, trots avslaget, ändå rest med Luna till farmor och farfar, till Stockholm och till Sparreholm. De har då istället tagit hjälp av släktingar som fått ställa upp som obetalda assistenter till Luna, eftersom kommunen inte velat bekosta sådana.

Domen avkunnas efter att resan till farföräldrarna redan gjorts, vilket är något domstolen använder som bevis för att Luna inte behöver assistenter. Den skriver:

”Det framgår även att familjen trots allt genomförde resan, vilket innebär att ytterligare omständigheter styrker att behovet kan tillgodoses på annat sätt.”

Lunas familj har överklagat domen till kammarrätten.

Stora vårdkostnader för gärningsmannen

Det är 15-årige Abushi Shamse från Etiopien som 7 juli förra året grovt våldtar och försöker mörda Luna vid en lekplats i Skellefteå. Han frihetsberövas och flyttas därefter till hemlig ort. Anledningen är den hotbild som anses finnas mot honom.

LÄS ÄVEN: Polisen: Oro för etiopierns säkerhet – flyttas från regionen

I oktober avslöjar Samnytt att kommunen betalar 6750 kronor per dygn – över 200 000 kronor i månaden – för Abushi Shamses LVU-vård.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Skellefteåmonstrets vård kostar 200 000 per månad

I december 2022 döms Abushi Shamse för mordförsök och grov våldtäkt mot Luna. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

LÄS ÄVEN: Abushi döms för mordförsök och grov våldtäkt mot nioårig flicka

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons