Lunds universitet anlitade livvakter för att rädda doktorand från Islamiska staten

Delningar

När doktoranden och yazidiern Firas Jumaah inte återvände från det bröllop han skulle besöka i Irak började handledaren Charlotta Turner på Kemicentrum vid Lunds universitet ana oråd. Det skulle visa sig att Jumaah i själva verket tagit sig till Irak efter ha fått uppgifter om att hans familj tvingats fly efter att IS intagit grannbyn där man dödat yazidiska män.

– Jag började följa nyheterna väldigt noga och läste på om yazidierna och förstod hur utsatt folkgruppen var, säger Charlotta Turner, professor i analytisk kemi.

– Min fru var panikslagen, alla var chockade över hur IS betedde sig. Jag tog första planet dit för att vara med dem, vilket liv skulle jag ha om något hände dem och jag inte var där? säger Firas Jumaah som tog sig in i den nyblivna krigszonen och återförenades med familjen.

I Irak hade Jumaahs familj gömt sig i en gammal fabrik tillsammans med andra yazidiska familjer. Han ringde till Turner för att berätta varför han inte återvänt och bad henne skriva ut honom från utbildningen. Turner valde dock att sätta samman ett kristeam för att rädda doktoranden.

Man blixtanställde Jumaah samtidigt som säkerhetschefen Per Gustafson satte ihop en räddningsaktion i Irak. Man använde sig av ett transport- och säkerhetsföretag man upphandlat som verkar över hela världen. Snart skickades två Toyota Land Cruisers med beväpnade livvakter in i krigszonen för att frita familjen. Några timmar senare flögs de ut från Mellanöstern.

– Jag har aldrig känt mig så priviligierad, så VIP. Samtidigt var det svårt och jag kände mig feg, för jag lämnade ju mamma och syskon bakom mig, berättar Firas Jumaah.

– Jag har kompisar som i efterhand trott att jag är en hemlig agent, de kan inte tro att en professor i Lund hade makt att hämta ut en vanlig doktorand.

– I Irak vågade jag aldrig berätta att jag var yazidier, i Sverige är jag lika mycket värd som alla andra. Jag känner mig stark, jag tillhör samhället och gör mina plikter för det, säger han och tillägger att regler som är lika för alla är något som är jättebra med Sverige.

Familjen har snart betalat tillbaka vad räddningsaktionen kostade universitetet.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

79 KOMMENTARER

 1. Betalar familjen så är det väl ok. Detta var väl mer ett positivt reportage även om man önskar att svenska staten skulle lägga samma resurser på itsatta svenskar som föregående skrivare skrev.

 2. Mest imponerad blir jag av att han åkte tillbaka till en oroshärd för att ta hand om familjen. De flest vi har släppt in i landet lämnar fru och barn kvar i krigszonerna.

 3. Gott och väl. Men i sedvanlig ordning, vad händer här då? Sverige är snart lika farlig krigszon, men vem kommer in och räddar oss?

  Förstå mig rätt. Beundransvärt av denna karl att åka tillbaka och försöka rädda sin familj. Och spännande räddning. Men med tanke på hur många galna fundamentalister vi har här, har vi snart ett IS 2 här istället. Och då undrar jag, vem räddar oss?

 4. För egen del tror jag att detta är en uppdiktad rövarhistoria som egentligen handlar om människosmuggling och att samtidigt låta någon smita före i anställningskön på universitetet.

 5. yazid?? låter som ngt taget ur yoda…

  men men .. .jag skiter om du är yazid… muslim katolik eller waht eever…. gul blå orange eller svart… bor du isverige???

  om du svarar ja.. då

  ska du hedra sv. flaggan .. o sverige för det finns bara ett sverige ihela världen1!!

  ta hand om den o den tar hand om dig!!!

 6. ”Familjen har snart betalat tillbaka vad räddningsaktionen kostade universitetet”

  Den delen gör att jag har full respekt för universitetets agerande och Firas Jumaah.

  Angående artikeln så var den minst sagt luddig på ett ställe, så för övriga som undrar: de ”blixtanställde” honom då han var stipendiedoktorand (och Syrien av förklarliga anledningar betalade inte just då).

 7. Staffanstorp kommun fick i gengäld inte förnyad vakttillstånd för sina medborgares bästa mot våldet i centrum.
  Lunds universitet är ett kommunistiskt (mp)
  bastion så det underlättar tydligen.
  Landet tvärtom månar mest om brottslighetens välfärd.

 8. Hur f-n ska vi någonsin kunna vända Sverige rätt igen? Jag har varit en vuxen medvetande och arbetande svensk medborgare sedan 1982, betalat miljoner i skatt och varit allmänt skötsam! Staten har förvaltat min samhällsgärning så proffsigt att jag förmodligen aldrig har råd att gå i pension!! Precis som för många andra av sveriges riktiga medborgare, så slutar väl mitt liv i evig fattigdom. Sen finns ju nya ”svenskar”, som utan att betalat ett öre blir livstidsförsörjda av skatter som JAG varit med och betalat! Finner inga ord…Bara kokar av ilska!!!!!

 9. Ursäkta mig men min absoluta förebild herr Löff, herr Livf, herr löfven har sagt att vår räddning är multikulti.
  Är inte ISS multikulti?
  Ja då så, då ska vi ha hit alihopa…

  • Vi har tagit beslutet att flytta och köpt en fastighet i Portugal. Absolut max 2 år till här, troligtvis kortare bara vi lyckas fixa allt som har med företaget att göra. Sen flyger vi vår kos…men bostaden behåller vi här.Den ska vi suga lite på och låta barnen bo i när dom har lust….vi får vä se hur länge det dröjer innan svenska staten tvigar av oss den. För det är nog så det kommer att bli, bor man inte viss tid i sin bostad så kommer det att bli tvångsförsäljning,

   • Grattis och smart gjort, men jag hade aldrig behållit bostaden. Väldigt mkt kan hända på två år. Det blir nog inte ens tvångsförsäljning utan snarare expropriering för att inhysa en migrerad familj. Snart blir det prisras på bostäder och dessutom kronras när den stora massemigrationen tar fart. Då blir det i tillägg risk för beskattning på kapital du för med dig ut. Tror hellre det är bråttom med att sälja av det man har och helt komma sig härifrån. Känns som den optimala utflyttningstiden redan har passerat. När jag ser till mig själv så skulle jag ha kommit mig iväg för 1,5-2 år sen. Då hade jag fått som mest för huset och för kronan visavi det landet jag ska flytta till.

  • Jag talade med en äldre herre för några veckor sedan.
   Vi kom in på ämnet om ålderdom, döden och dylikt.
   Jag frågade honom: Skulle du vilja leva för evigt?
   Han svarade: Nej, så himla roligt är det inte att leva.

   Sannerligen inte i denna tid.
   Kanske händer något som vänder utvecklingen och
   gör det bättre inom 30 år?

 10. Det är hedervärt att de betalar tillbaka universitetets pengar men det är ändå fel att universitetet fattar sådana beslut.

  Den stora skammen är att IS inte stoppades av de statsmakter som vill ha den globaliserade världen med allas lika värde och de flesta istället stött och underlättat IS och deras sympatisörer de släppt in i väst

 11. Känn dig inte för säker Firas Jumaah. Du lever i ett land där alla har lika värde, inklusive många mördare från IS, och Sverige curla dom ömsint och varsamt……

 12. Nej i Sverige har inte alla lika värde. Du ( yazidiern Firas Jumaah) som är invällare tillhör numera en privilegierad grupp. För tur till bostäder.Du blev ”blixt anställd”.

 13. Hade doktoranden varit etnisk svensk, var säker på att denna Charlotta Turner skulle aldrig engagera sig och slösa skattemedel på! Hon borde ställas till svars för sitt handlade och slöseri med skattemedel!

 14. ”Who cares”…det hela blir bara argument för att inte svenskar ska ha med våra konkurrenter, de övriga 2-300 länderna söderut att göra – annat än som exportmarknader för oss.

  Det är bara självutplånande, och vi kan inte fortsätta med ett ”ledarskap” som jobbar 24/7 med att såga av den gren dom sitter på.

 15. Ok, det var ju bra att mannen räddades. Men inte ska väl universitet låna ut sina pengar till dylika räddningsaktioner? De hjälper väl inga andra, t ex singelmammor med flera barn som behöver extra pengar understudieperioden för att kunna finansiera studierna eller avlöna barnvakt?

 16. Så man använder våra skattepengar för att rädda en doktorand
  i Irak? Får jag samma förmåner om jag behöver läkarvård i Thailand utan försäkring?

  Ger man sej in i området , och dra på sej problem får man väl äga dem själva om man inte är där under Svenska statens flagg, det är man knappast om det är ett bröllop.

   • Det är lite suspekt. Ibland finns det pengar. När man skall flyga hem terrorister med regerinsplanet ifrån Kuba och kvinnliga Polismördare skall få sitta av straffet i Svensk fängelse istället för Kalifornien. Sverige vet hur man dalta med kriminella element.

  • Karlen och hans familj betalar av på skattebetalarnas omkostnader. Tror du en muslim/islamist skulle känna ett sådant ansvar?

   Rätt, i detta fall, av universitétet!

   • Tycker bara det är fel. Att man använder skattepengar rädda hem folk som uppenbarligen frivilligt har utsatt sej för fara. Det är moralisk fel att flyga hem terrorister ifrån Kuba , det är inte vår sak att bry oss om dessa brottslingar.

  • Som det ser ut var det här i inledningsfasen av IS terrorvälde och offensiv. En för dom flesta ganska plötslig förändring av hot nivån i området och en mycket kraftigt riktad hotbild just mot Yazidis

 17. Om jag inte missminner mig är Irak ett av de länder som UD starkt avråder från att besöka.

  Vart har det egna personliga ansvaret tagit vägen ?

 18. Skulle denna räddningsinsats bilda mönster i svensk politik,kommer statskassan att vara tömd inom något år.

  Enstaka insatser som återges som solskenshistorier och lyckligt slut,är det som blir svenska folkets fall.

  Nationen Sverige ska värna sina egna medborgare främst och gränsen markerar var ansvaret upphör.

  Annars kommer miljoner andra ömmande fall knacka på dörren och begära resurser från skatteslavarna i Sverige.

  Konsekvensanalyser lyser alltid med sin frånvaro,när godhetsapostlarna brer ut sig i massmedierna.

 19. ”Man använde sig av ett transport- och säkerhetsföretag man upphandlat som verkar över hela världen. Snart skickades två Toyota Land Cruisers med beväpnade livvakter in i krigszonen för att frita familjen. Några timmar senare flögs de ut från Mellanöstern.”

  ”Familjen har snart betalat tillbaka vad räddningsaktionen kostade universitetet.”
  Skulle vara intressant att veta vad räddningsaktionen kostade,kan inte vara billigt,flyg,beväpnade livvakter mm.
  Man använder sig av ett transport och säkerhetsföretag som man upphandlat och verkar över hela världen.Vem har gjort den upphandlingen…universitetet eller staten ?

  Känns lite tillrättalagt hela historien.

LÄMNA ETT SVAR