En övervakningskamera har fångat upp smällar strax innan Lars Vilks och två livvakter från polisen omkom i en krasch. Ljudet låter som ett skott avfyras och polisens tekniker vet inte vad det kan handla om.
– Vi vet inte vad ljudet är, men har uteslutit skott eftersom vi inte hittat några spår av det på fordonet, säger chefsåklagare Per Nichols.

Det var på eftermiddagen den 3 oktober 2021 som konstnären Lars Vilks färdades på E4:an från Stockholm till Skåne tillsammans med livvakter från polisen när skyddsbilen, Range Rover Sentinel, kom över till motsatt vägbana, kolliderade med en lastbil och exploderade strax norr om trafikplats Markaryd Södra.

LÄS ÄVEN: Lars Vilks dödskrasch en olycka – utredningen läggs ned

Vilks och de två livvakterna var döda när räddningstjänsten anlände till platsen. Enligt den tekniska undersökningen ska fordonet som Vilks och hans polisiära livvakter färdades i ha varit behäftat med allvarliga fel som bidrog till kraschen. Detta trots att dessa specialfordon är underställda en omfattande kontroll långt utöver den årliga kontrollbesiktning som görs för vanliga fordon.

En teori som polisen har arbetet kring är att ett av bilens bakdäck ska ha exploderat. Bilar av det här slaget är dock utrustade med speciella punkteringssäkra däck just för att föraren inte ska behöva riskera förlora kontrollen om någon exempelvis försöker få stopp på fordonet med anglar på vägbanan eller genom att skjuta mot däcken.

Vittnet: Bilen ”skakade till”

Ett vittne som blev omkörd av poliserna uppger att skyddsbilen ”skakade till”, att det började ryka och kom ”fordonsdelar farande”. Sedan ska bilen först ha färdats över i höger körfält och därefter svängt över i motsatt vägbana. Vidare ska vittnet ha uppskattat hastigheten till 170-180 km/h.

I skyddsbilen påträffade polisen ett avfyrat skott men myndighetens tekniker har bedömt att det handlar om en så kallad trofékula. Kriminalteknikern skriver i utredningen att den inte ska ha träffat en hård yta innan eller efter expansionen.

Foto: Polisen

Smällar innan däckskrik

På måndagen publicerade tidningen Dagens Juridik en ljudfil som ingår i polisutredningen. Den är hämtad från en övervakningskamera placerad vid en villa i närheten av platsen där skyddsbilen exploderade. På ljudfilen hörs flera smällar strax innan däckskriken och kraschen.

Tidningen har frågat chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren om det kan vara ett skottljud.

– Det vet vi inte, svarar Nicols.

Vidare uppger Nicols att polisen har letat efter kulrester på platsen.

– Vi har letat efter kulrester, sprängämnesrester och så vidare utan att hitta något.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka, har Nichols tidigare sagt.

NFC vet inte

Polisens nationella forensiska centrum, NFC, har analyserat ljudet och skriver i utredningen att man inte kan uttala sig om vad det kan vara.

Fordon, fordonsdelar och spårrester från vägbanan har kriminaltekniskt undersökts för att eventuellt finna rester av explosiva ämnen. Några sådana ämnen har emellertid inte anträffats. Den ovan nämnda ljudfilen har analyserats av NFC som inte kan uttala sig om vad det repetitiva ljudet innan däckskriken är orsakat av.


Lyssna på ljudet nedan:LÄS ÄVEN: Frågor obesvarade om Vilks våldsamma död