samnytt vs DN

Foto: Holger.Ellgaard

Inrikes

LYSSNA: Rättegången mellan Samnytt och DN

Publicerad 10/27/2022
Annons

I juni meddelade Svea hovrätt dom i ett mål där Dagens Nyheter stämt Samnytt för grovt förtal efter att vi i en artikel granskat en av deras profilerade journalister, Saeed Alnahhal. Nyligen meddelade Högsta domstolen prövningstillstånd i målet. Nu kan ni lyssna på tingsrättsförhandlingen.

För ett år sedan skrev vi en granskande artikel om DN-journalisten Saeed Alnahhal. Vi nagelfor hans resa till Sverige med illegala människosmugglare över Medelhavet och vidare genom en lång rad säkra länder i Europa hela vägen upp till Sverige. Vi uppmärksammade också ett antal kontroversiella uttalanden som Alnahhal fällt.

LÄS ÄVEN:Förtalsdomen mot Samnytt hör inte hemma i en demokrati

Samnytt riktade frågor direkt till Alnahhal som tyvärr valde att såväl före som efter publiceringen vägra besvara eller kommentera dem. I stället gick han till domstol för att få de för honom obekväma frågorna avpublicerade.

Alnahhal har fått toppjobb på landets två största dagstidningar, SvD och DN, med vad många har uppfattat som bristfällig bakgrundskontroll. Han har bland annat beskrivit livet som ”en oas” i hemstaden Yabroud när den stod under Al Nusrafrontens bestialiska terrorvälde och hur han flydde först när de syriska regeringsstyrkorna återtog kontrollen av staden. Han har också deklarerat att han sympatiserar med upproret i Syrien, i vilket flera terrormiliser deltog.

Vi fångade upp och rekapitulerade de frågor om Alnahhal som rests ute i stugorna: Finns det fog för de misstankar som han genom dessa uttalanden väckt bland medborgarna om sympatier med jihadism? Hur kunde han leva som i ”en oas” och verka som journalist i en stad ockuperad av terrorister som halshugger oliktänkande och bränner dem levande i burar?

Hovrättsdomen i juni utgjorde ett fastställande efter överklagande av en tidigare dom i Stockholms tingsrätt. Trots att hovrätten anser att uppgifterna haft både stort allmänintresse och varit försvarliga att publicera vill man inte undanröja den underliggande tingsrättsdomen.

LÄS ÄVEN: Vilka åsikter har Dagens Nyheters nyförvärv Saeed Alnahhal?

Lyssna på rättegången nedan:

Stötta Samnytt inför HD-beslutet

Samnytts advokat överklagade domen och i augusti meddelade Högsta domstolen prövningstillstånd. Men ännu finns inget datum.

– Den artikel vi skrev var regelrätt granskande journalistik, inom ramen för yttrande och tryckfrihet. Den tidigare domen känns som en total överkörning av tryckfriheten, säger Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind.

Vill du säkerställa att Samnytt fortsätter existera trots attackerna från etablissemanget? Bli då prenumerant HÄReller donera nedan:

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

LÄS ÄVEN: Svart dag för pressfriheten

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons