M-toppen i Sölvesborg: ”Jag är anti-SD”

Sölvesborg har för SD varit ett skyltfönster sedan de tog över styret där tillsammans med M, KD och det lokala SoL-partiet. Men nyligen fick de stor uppmärksamhet efter att Moderaterna istället hastigt ingick en ohelig allians med Socialdemokraterna. Nu visar det sig att moderatledaren Kith Mårtensson ogillar SD starkt – men skyller det havererade samarbetet på SD.

Häromdagen kunde Samnytt i en utförlig artikel visa på hur Kith Mårtensson (M) varit helt ovillig att förhandla med SD om det framtida styret i Sölvesborg. Det enda hon och hennes lokala moderater var intresserade av var positioner och allra främst arvoderade sådana. Trots upprepade försök, vädjanden och kompromissförsök ville moderaterna i Sölvesborg inte fortsätta Samstyret, som varit så framgångsrikt.

LÄS MER: AVSLÖJAR: M-toppar var ute efter lönerna – struntade i Sölvesborg

Kith Mårtensson (M) har i media skyllt på att det varit ”svårt att samarbeta” med Louise Erixon (SD) och att hon varit ”frånvarande”, något som dock motbevisas av den mailkorrespondens vi kunnat visa upp. Men nu framkommer nya uppgifter som kan förklara Kith Mårtenssons underliga agerande.

”Ännu mer anti-SD”

Det är Emelie Pilthammar, tidigare ledare för moderaterna i Sölvesborg som framgångsrikt samarbetet med SD i kommunen, skrev idag ett bloggginlägg om situationen. Där visade hon en skärmbild på en konversation som Kith Mårtensson (M) hade med Arne Bogren, kommunfullmäktiges ordförande. Det skickades av misstag till Pilthammar, men avslöjar Mårtenssons inställning till SD sedan länge.

I mailet förklarar Mårtensson att hon ”skiter fullständigt i hur gruppen reagerar” och sedan förklarar hon att en person, vars namn är anonymiserat, är ”ännu mer anti SD än jag”:

”Skulle passa bättre i Vänsterpartiet”

Louise Erixon är inte förvånad.

– Moderata väljare förtjänar moderata företrädare som står trygga i sin ideologiska kompass. Jag tror inte att många som känner henne uppfattar henne som moderat. Hon skulle nog passa bättre i Vänsterpartiet som hon kom från början, vad jag förstått.

Hon menar att Mårtenssons antipati mot SD var en av anledningarna till att Samstyret inte kunde fortsätta.

– Det var aldrig planen för den lilla M-ledningen att bilda styre med SD. Man ville bara ”lajva” förhandlingar för att ha någon annan att skylla på för att gå ihop med S och V. Det är vansinnigt. Moderatledningen bör inte tolerera vänsterföreträdare och lokala ledningar som för både sitt eget parti och väljarna bakom ljuset.

Idag klockan 13.00 hålls den demonstration mot politikernas svek och för att Samstyret ska återupprättas.

– Det är en fredlig manifestation för att visa vårt missnöje mot att Samstyret upplöstes. Vi som väljare ville gärna att det skulle fortsätta, säger Seferi till Samnytt.

På Facebook finns mer information om evenemanget som börjar kl 13.00 på Stortorget.

Här kan en intervju med initiativtagaren till demonstrationen ses:

LÄS MER: Demonstration för återupprättat Samstyre i Sölvesborg

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Redaktionen

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!