Tiggare

Faksimil YouTube

Inrikes

M och KD föreslår tiggeriförbud: ”Täbybor känner sig otrygga vid återvinningsstationerna”

Publicerad 6/5/2019
Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna i Täby norr om Stockholm föreslår tiggeriförbud vid återvinningsstationerna i kommunen. Detta på grund av att invånarna känner sig otrygga.

Det är Kommunalråden Erik Andersson (M) och Tobias Karlström (KD) som tagit initiativet till ett förbud. Man har nu fått med sig en majoritet i kommunstyrelsen för att utreda vilka områden som ska vara fria från tiggeri. Det rapporterar Mitti.

– Visar det sig att det finns otrygghet på fler platser efter att vi genomfört detta steg så får vi utöka det, säger Karlström.

LÄS ÄVEN: Enkät: 25 kommuner säger ja till tiggeriförbud

Polisen bekräftar invånarnas bild av otrygghet kring återvinningsstationerna. Det handlar nu om sammanlagt ett tiotal områden som kan komma att bli fria från tiggeri.

– När vi pratar med polisen så bekräftar och berättar de för oss att det är ett problem som de lägger tid på. För att kunna jobba proaktivt och kunna vända den här otryggheten behöver det göras en ändring i den lokala ordningsstadgan med införande av tiggeriförbud, berättar Karlström.

LÄS ÄVEN: Svensk Handel vill förbjuda tiggeriet: ”Naivt att tro att man hjälper dem”

Alliansen är splittrade
Enligt moderaten Erik Andersson vill partiet se ett nationellt tiggeriförbud och han har därför inget problem med att utöka det nuvarande förslaget med särskilda områden till ett förbud mot tiggeri i hela kommunen. Vidare uppger Andersson att han har noll förståelse för att en del tycker att ett tiggeriförbud är kontroversiellt.

Den så kallade Täbyalliansen är splittrad eftersom Centerpartiet och Liberalerna motsätter sig tiggeriförbud. Ett slutgiltigt förslag beräknas tas upp för behandling i kommunfullmäktige tidigast i oktober.

LÄS ÄVEN: S-styrda Katrineholm inför tiggeriförbud

Inte bara Täby
Runt om i Sverige rapporteras om hur tiggare är påträngande mot butikskunder som nyttjar pantautomater Ett exempel är ICA Maxi i Kungsbacka där många kunder har klagat över aggressiva tiggare och att de blivit allt mer närgångna. Butikschefen har berättat att tiggare förföljer kunder vid deras bilar för att få pant eller pantkvittot.

Fler tiggare trots avtal
I början av februari uppmärksammade Samhällsnytt hur antalet hitresta tiggare ökar trots att Sverige för tre år sedan tecknade avtal med Rumänien och Bulgarien om hur man skulle tackla problemet med att tusentals personer från dessa länders romska minoritetsgrupp missbrukar EU:s fria rörlighet för att tigga på gatorna i svenska städer och i vissa fall begå brott.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons