Även om Sverigedemokraterna skulle bli större än Moderaterna och landets näst största parti kommer partiet inte att få ta plats i en ny regering. Det har varit beskedet från såväl Ulf Kristersson (M) som Ebba Busch (KD). Deras väljare har dock en annan åsikt.

SD-ledaren Jimmie Åkessons ambition är att sitta i en regering med M och KD efter valet. Blir det inte så kommer SD:s stöd ”att kosta”. Skulle Sverigedemokraterna dock bli större än Moderaterna och Kristdemokraterna tillsammans har Åkesson sagt att det hela hamnar i ett annat läge.

Åkesson har en klar majoritet av både Moderaternas och Kristdemokraternas väljare med sig – bland M-väljare anser 64 procent att SD bör sitta i en regering, bland KD-väljare 78 procent.

LÄS ÄVEN: Uppgifter: SD säger bestämt nej till L i regeringen

– Man kan säga att det är rätt stora majoriteter i Kristersson-gruppen för att acceptera SD, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Göteborgs-Posten.

– Det är kristdemokrater som är allra mest positiva och det var ju trots allt Ebba Busch som tidigaste gick ut och bytte fot, säger han.

Enligt Hinnfors står SD och KD nära varandra rent ideologiskt.

Liberala väljare säger nej

Samtidigt är det bara 29 procent av Liberalernas väljare som anser att SD ska accepteras i en högerregering.

LÄS ÄVEN: Liberalerna: Vi kan stödja Magdalena Anderssons regering

Hinnfors tror inte att SD kommer att få ta plats i en ny regering.

– Nej, det förefaller mycket mindre sannolikt att de kommer in i regering. Jag har svårt att tro att Liberalerna går med på det helt enkelt, för då får Johan Pehrson det jättejobbigt i sitt parti.