Alliansregeringen införde – tillsammans med Miljöpartiet – nya regler för asylinvandringen 2008. Man införde något som kallas spårbyte och som innebär att personer som får avslag på asylansökan i stället kan ansöka om arbetstillstånd utan att lämna Sverige. Nu har KD och M ångrat sig.

De senaste fem åren har allt fler som fått nej på asylansökan försökt att ”byta spår”. Förra året avgjordes fler än 2700 ärenden och drygt 1300 tidigare asylsökande fick arbetstillstånd genom spårbytet.

– Problemet är ju att det här spårbytet används som ett sätt att kringgå exempelvis ett utvisningsbeslut, säger Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind.

Majoritet vill ta bort

Eftersom Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna redan är emot spårbyte så vill nu – när M och KD ändrat sig – en majoritet i riksdagen ta bort denna princip.

– Det skapar ju helt enkelt en otydlighet kring det svenska migrationsregelverket, där det inte är tydligt hur asylspåret skiljer sig från övriga spår och där man också sänder signalen att man kan komma hit, söka asyl utan asylskäl och sen byta spår till arbetskraftsinvandring, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till SR.

Även Liberalerna har öppnat upp för att strama åt regelverket, uppger SR.

Centerpartiet och Miljöpartiet tycker att spårbyte är en fortsatt bra idé.

– Människor har kommit hit och sökt asyl, men sen kan man på plats komma in, bli självförsörjande på eget arbete, och då tycker vi att det är en möjlighet som är bra, och som gynnar både den enskilda, företagen, men också samhället i stort, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.