AVSLÖJAR: M-politikern som vill se Paludan död är krigsförbrytare – deltog vid politiska mord
Cemil Abdülkadir Aygan/Rasmus Paludan. Foto: Faksimil Facebook

Samnytt kan avslöja att den moderata kommunpolitiker i Tingsryd som uttryckt att dansk-svenske politikern Rasmus Paludan förtjänar att dö som Lars Vilks – är en krigsförbrytare med bakgrund i både terrorstämplade PKK och senare i en hemlig dödspatrull inom turkiska underrättelsetjänsten. Moderaten har erkänt delaktighet i hela 36 politiska mord och fått hjälp av svenska staten att gömma sig i Sverige där han, som enbart turkisk medborgare, numera är med och styr i kommunpolitiken under nytt namn. Samtidigt har han även dömts till fängelse i Sverige – två gånger.

Den föregående helgen uppmärksammade Samnytt att 64-årige Cemil Aygan var besvärad över att en ”dansk jävel kommer till Sverige och bränner koranen”. Han uttryckte att politikern Rasmus Paludan förtjänar att straffas med döden genom att brännas ihjäl som ”smutsiga fascisten och islamfienden” Lars Vilks.

Vidare uttryckte Aygan förståelse för alla individer som under korankravallerna har utsatt poliser för mordförsök genom stenkastning. ”Naturligtvis stenar muslimska ungdomar”, skrev politikern. Aygan efterlyser ändringar i svensk lag där den som bränner heliga böcker inför folk ska ”straffas hårt”.

LÄS ÄVEN: M-politiker: Paludan förtjänar att dö som Lars Vilks

Vem är Cemil Aygan?

Cemil Aygan är folkbokförd i Urshult utanför Tingsryd och är tidigare från staden Şanlıurfa i södra Turkiet. År 2005 sökte Cemil Aygan, tillsammans med familj, asyl i Sverige som politiska flyktingar.

Cemil Aygan. Foto: Facebook

Men efter hela 17 år i Sverige är Cemil Aygan fortfarande enbart turkisk medborgare. Detta trots att övriga familjemedlemmar erhållit svenskt medborgarskap.

Faksimil Polisen

Efter Samnytts publicering i helgen bytte Cemil Aygan plötsligt namn på sitt Facebookkonto till namnet ”Aziz Turan”. Ett namn som är mer känt än ”Cemil Aygan” i hemlandet Turkiet. Politikern använder sig av tre olika namn, Cemil Kadir Aygan, Aziz Turan och sitt tidigare namn som han försöker att mörka: Adülkadir Aygan.

Adülkadir Aygan är välkänd i Turkiet för att ha varit djupt involverad i terrorstämplade PKK. Men Aygan bytte sida och blev istället angivare åt Turkiet – men som dubbelagent. Under tio års på 90-talet ska Aygan ha ingått i en hemlig dödspatrull inom turkisk säkerhetstjänst som arbetade med att bekämpa PKK.

Faksimil Facebook

Dödspatrullen var en del av turkiska gendarmeriets (en militärt organiserad poliskår reds. anm.) hemliga och olagliga underrättelseorganisation Jitem som anklagas för att bära ansvar för omkring 17 000 mord, tortyr och försvinnanden på tusentals oppositionella. Men officiellt fanns aldrig Jitem och är klassad som olaglig.

Sverige skyddar krigsförbrytare

År 2005 lämnade Aygan plötsligt sitt arbete och Turkiet tillsammans med sin familj för att söka asyl i Sverige som politisk flykting. Redan år 2007 försökte åklagare i Turkiet att få Aygan utlämnad för att ställas inför rätta misstänkt för mord på författaren och journalisten Musa Anter. Men svenska staten hjälper sedan dess Aygan att gömma sig i Sverige. Den första tiden i Sverige hjälpte myndigheterna även honom med skyddad identitet.

Samnytt har tagit del av handlingar från Högsta domstolen som behandlar Aygans utlämningsärende 2009-11-10. HD slår fast att det föreligger hinder för utlämning till Turkiet.

Det framgår av handlingarna från HD att Aygan försvarar sig med påståenden om att han själv aldrig har dödat någon oppositionell i hemlandet. Men han erkänner delaktighet i hela 36 politiska mord åt Jitem.

Delaktighet i den olagliga dödspatrullen Jitem är alltså orsaken till varför Aygan nekas svenskt medborgarskap medan övriga familjemedlemmar beviljats. I samband med asylutredningen på Migrationsverket framgick det att Jitem arbetade med att ta in kurder till förhör där dessa sedan torterades och mördades.

Men det var inte Säkehetspolisen (Säpo) som motsatte sig svenskt medborgarskap för Aygan utan Migrationsverket.

Säpo hade nämligen inget att invända emot att ge PKK- och Jitem-agenten svenskt medborgarskap.

Homosexuell son rädd för sin muslimske far

Samnytt har även tagit del av en dom från förvaltningsrätten i Växjö rörande ett ärende där socialnämnden i Tingsryds kommun krävt omhändertagande av en av Aygans söner. Detta eftersom sonen berättat för sin far och mor att han är homosexuell. Sonen fruktade för att bli misshandlad eller mördad av sin familj.

Dömd till fängelse – två gånger

År 2007 dömdes Aygan för falsk tillvitelse till fängelse i tre månader. Detta efter att en pojke utsatts för misshandel i bostadsområdet. Aygan som var delaktig i konflikten skyllde på sin yngre son för att skydda en äldre gärningsman, med invandrarbakgrund från Turkiet, som misshandlat på platsen.

År 2012 dömdes Aygan i Växjö tingsrätt för grovt rattfylleri till fängelse i en månad. Nedan följer bilder från polisutredningen som visar olycksplatsen:

Foto: Polisen
Foto: Polisen

En av Aygans söner är också dömd för brott sedan invandringen. Det handlar om sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt ofredande, två fall av misshandel, olaga hot och narkotikabrott

Moderaterna hade ingen aning

Samnytt har kontaktat Moderaterna i Tingsryd för att höra mer om Aygans engagemang för partiet och vilken bakgrundskontroll som man har gjort. Åke Nyberg är ordförande för Moderaterna i Tingsryd och han berättar att Aygan har varit engagerad i lokalavdelningen under två mandatperioder och fram till hatattacken mot Paludan då han lämnade.

Åke Nyberg

Men vem Aygan egentligen är har Moderaterna aldrig haft en aning om.

Hur tror du att väljarna ser på hans inlägg?

– Det har jag inga kommentarer till. Nej, det har jag inte. Han har lämnat partiet så för oss är det avslutat.

Har ni tittat på hans bakgrund?

– Jag vet bara liksom att han kom hit. Invandrade ju hit. Hur, var och när det har jag ingen aning om.

Han använder sig av olika namn. Utöver Cemil Aygan har han använt sig av namnen Adülkadir Aygan och Aziz Turan. Turkiet vill ha honom utlämnad misstänkt för mord.

– Det har jag ingen koll på. Det har jag inte hört.

Det framgår att han varit i både PKK och turkisk underättelsetjänst.

– Ingenting som jag vet någonting om och som jag sa innan så är det avslutat. En tråkig historia som fått sitt slut så att vi får bara önska honom lycka till framöver.

Paludan: ”Det går inte att integrera”

Samnytt har även varit i kontakt med Rasmus Paludan för att höra hur han ser på hatattacken från turkiske krigsförbrytaren som varit engagerat i Moderaterna under åtta år.

– Jag förstår inte varför han är i Sverige för det verkar ju som att han är turk. Han hetsar mot danskar eftersom han kallar mig ”danskjävel” men det är uppenbart att han är turk och jag är svensk. Jag kallar inte honom turkjävel – det skulle jag aldrig göra, säger Paludan till Samnytt.

Vad säger det här om integrationen i Sverige?

– Svenska politiker har ljugit för svenska folket i många år och en av lögnerna är att det går att integrera folk som har motsatta uppfattningen av hur man ska leva jämfört med den svenskar har. Den typen av personer går inte att integrera. Om man hatar demokratin, om man hatar jämställdhet mellan könen, om man tycker att människor med en annan religion inte har lika värde som en själv då blir det svårt i Sverige.

Det har visat sig att politikern även är krigsförbrytare och att Sverige skyddar honom från rättegång rörande mord i Turkiet.

– Sveriges regering och polis skyddar en krigsförbrytare och misstänkt mördare men de vill inte skydda riksdagskandidaten Rasmus Paludan som är fullständigt ostraffad i Sverige. De har just idag den 10 maj beslutat att jag inte ska ha livvakter när jag är i Sverige trots att Polismyndigheten vid flera tillfällen har skrivit att hotbilden är så allvarlig att man inte kan skydda mig vid allmän sammankomst, säger Paludan.

Aygan duckar Samnytt

Samnytt har vid flera tillfällen sökt Aygan via telefon och e-post för att ställa frågor om varför oliktänkande ska dö, varför man inte får kritisera islam, vad för lagändringar han vill se i Sverige och varför det är acceptabelt att kasta sten på polisen. Vidare vill vi även höra om hans tio år inom turkiska dödspatrullen. Men Aygan har valt att inte svara.

SE ÄVEN: VIDEO: Samnytt möter Paludan – ”Sverige har haft första intifadan”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.