m-attack-blt-feature

Arne Bogren (M) och Anders Bergquist (BLT). Faksimil/Facebook

Inrikes

M-profil i Sölvesborg rasar mot tidning: ”Lögner som skrivs”

Publicerad 11/9/2022
Annons

Arne Bogren, Moderaternas tredjenamn i Sölvesborg, rasar mot BLT efter lokaltidningens senaste artiklar om Sölvesborgs nya politiska styre. Han påstår att det inte stämmer att M och S kommit överens om en ny kommunalrådstjänst för gruppledaren Kith Mårtensson.
– Det är lögner som skrivs, säger han till Samnytt.

Under tisdagen skrev Blekinge läns tidning (BLT) om hur Moderaterna i Sölvesborg direkt efter valet fick ett ”guldkantat erbjudande” av Socialdemokraterna. Enligt artikeln erbjöds gruppledaren Kith Mårtensson en heltidstjänst som kommunalråd, i utbyte mot att hon avbröt samarbetet med Sverigedemokraterna för att istället stödja ett S-lett styre.

LÄS MER: S mutade M-toppen i Sölvesborg med kommunalrådspost

”Det är lögner”

Artikeln har inte tagits emot väl av Moderaterna i Sölvesborg. Arne Bogren, partiets tredjenamn i staden, hävdar att det som påstås i artikeln om Kith Mårtenssons nya tjänst är felaktigt.

Foto: Moderaterna

– Det är lögner som skrivs av BLT och i den här tidningen som du representerar.

Samnytt?

– Jag vet inte vad den heter, för jag tittar inte på den. Man måste hålla sig till fakta, även om man är journalist.

– Det är din uppgift att kolla upp källan, att det verkligen är sant innan du skriver. Annars är det en uppgift för Pressombudsmannen. Det är dålig stil att skriva något som man inte kollar upp. Det är helt gripet rätt ur luften.

BLT, eller Blekinge läns tidning, är en ganska väletablerad drygt 150 år gammal tidning?

– Jag har pratat med BLT idag, och de erkänner att de har gjort ett stort fel. Att det inte alls är så. De har inte heller kollat upp källan. De har fått uppgifterna i tredje hand och de har inte kollat upp det, och det bad de om ursäkt om.

”Ingen deal gjord”

Arne Bogren förnekar ihärdigt att Socialdemokraterna och Moderaterna kommit överens om en välavlönad heltidstjänst för Kith Mårtensson i utbyte mot partiets stöd till Socialdemokraterna.

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: M-toppar var ute efter lönerna – struntade i Sölvesborg

– Det är ingen deal gjord. Det är ni i media och en del andra som säger att det är arvode det handlar om. Du vet ju inte ens hur många procent kommunalråden ska sitta på. Det är bara ett antagande och någon som sprider en massa desinformation.

Så det finns ingen överenskommelse om att, utöver Birgit Birgersson (S), kommer även Kith Mårtensson (M) få en heltidstjänst som kommunalråd?

– Nej, det är ingen som varit med och tagit beslut om att det är några heltidstjänster. Det är två kommunalråd, men om de ska jobba 100 procent, eller 80 eller 60, det är oväsentligt. De ska väl ha arvode efter det arbete de utför?

Men även om inget formellt beslut tagits, finns det någon överenskommelse?

– Vad vi har kommit överens om sitter väl inte jag och berättar innan allt är klart?

BLT håller inte med

Anders Bergquist, den journalist på BLT som skrev gårdagens avslöjande artikel om den extra kommunalrådstjänsten och miljonöverenskommelsen mellan M och S i Sölvesborg, tar Moderaternas irritation med ro.

LÄS MER: Sölvesborgs M-topp om sina kritiker: ”Sprider lögner och hat”

Det har dock lagts in ett förtydligande i ursprungsartikeln på internet. Den har dock inget med den extra kommunalrådstjänsten till Kith Mårtensson att göra.

– Det kunde tolkas som att det nya styret skulle få tre stycken kommunalråd. Det stämmer inte, vi har inte skrivit det heller, men många uppfattade det så. De tre kommunalråden är inklusive oppositionsråd, säger Bergquist till Samnytt.

Faksimil

– Jag kan i övrigt inte gå in på de diskussioner jag haft med Moderaterna, men någon mer rättelse än så har vi inte gjort och tänker inte göra.

Arne Bogren säger att inget är bestämt än när det gäller omfattningen, om det ska vara heltids- eller deltidskommunalråd?

– I övrigt så har vi ingen rättelse, för vi anser inte att vi har fel, säger BLT:s Anders Bergquist.

LÄS ÄVEN: M-ledaren i Sölvesborg: ”Jag är anti-SD”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons