gemensam-budget-m-sd-kd-feature

Foto: Arkivbild

Inrikes

M, SD och KD presenterar gemensamt motförslag till regeringens budget

Publicerad 11/16/2021
Annons

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna presenterar ett gemensamt motförslag till regeringens budget. Det skriver Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson, ledamot i finansutskottet, på Twitter.

Bland annat har de tre partierna enats om att de vill införa ett nytt jobbskatteavdrag med fokus på i synnerhet låg- och medelinkomsttagare, sänka skatten på drivmedel som bensin och diesel samt skärpa invandringspolitiken, enligt SVT.

Bland de skärpta invandringskrav som de tre högerpartierna enats om finns inte minst att fler utvisningar och avvisningar ska verkställas, arbetet mot illegal invandring prioriteras upp, kraven för arbetskraftsinvandring skärps och att asyllagstiftningen läggs på EU:s miniminivå.

Liberalerna har valt att inte ställa sig bakom de tre högerpartiernas gemensamma budgetförslag.

Tvingas söka C-stöd

M, SD och KD är tillsammans större än de tre rödgröna partierna S, MP och V. Det innebär att den rödgröna regeringen nu måste söka stöd från Centerpartiet för att få igenom sin budget. Regeringen måste ha stöd från både C och V för att få igenom budgeten, något som av många bedömare ser som en svår uppgift.

Beskedet om det gemensamma motförslaget kommer som en kalldusch för Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson. Hon fick förra veckan ett sonderingsuppdrag från talman Andreas Norlén för bildandet av en ny s-ledd regering efter statsminister Stefan Löfvens avgång. Att M, SD och KD går ihop kring ett gemensamt budgetförslag försvårar hennes möjligheter att hitta tillräckligt parlamentariskt stöd för en rödgrön budget.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
834Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons