Planerna på en enorm havsbaserad vindkraftspark med 253 vindkraftverk utanför Stockholms skärgård har orsakat en spricka inom Moderaterna i Stockholms län. Men Stockholms moderata finansborgarråd säger att det är självklart att denna ska byggas drygt fem mil utanför Sandhamn.

Det är det norsksvenska företaget Fjordr Offshore Wind som vill bygga 330 meter höga vindkraftverk. Planerna har väckt starka protester bland Moderaterna i Stockholms län som säger nej till en utbyggnad av vindkraftverk i Stockholms skärgård.

– Det är helt ogenomtänkt. Vår skärgårdsmiljö är helt unik med stora kultur- och naturvärden. Det här är 330 meter höga vindkraftverk som kommer att påverka horisonten. Vi har tagit ställning i Stockholms län om att vi inte vill ha havsbaserad vindkraft, säger Kjell Jansson (M), förbundsordförande och riksdagsledamot, till DN.

LÄS ÄVEN: M-topp uppmanade till isolering – spenderade julen i fjällen

Men från det moderata finansborgarrådet låter det annorlunda.

– Jag ställer mig bakom havsbaserad vindkraft för att Stockholms stad behöver det. Vi behöver mer sol, vi behöver kärnkraft, vi behöver också havsbaserad vindkraft. Det är framtiden, vi måste bejaka det, vi kan inte backa in i framtiden, säger Anna König Jerlmyr (M).

Enligt König Jerlmyr kräver Stockholms klimatmål mer produktion av förnybar energi och hon menar att det skulle stärka huvudstadens regionala förmåga.

Vill hellre se utbyggd kärnkraft

Redan i oktober tog Moderaterna i Stockholms län ett beslut mot havsbaserad vindkraft. Kjell Jansson anser att man kan bygga vindkraft där markägare så önskar men inte ”stålskogar” av denna typ och i synnerhet inte i skärgården. Han påpekar samtidigt att det ändå inte löser elförsörjningen till Stockholm, något som däremot en utbyggnad av Forsmark skulle göra.

LÄS ÄVEN: Stockholmsmoderater släpper krav på tiggeriförbud inför förhandlingar med Miljöpartiet

Tidigare har även Försvarsmakten sagt nej med hänvisning till försvarets riksintresse, något som Jansson tror kommer leda till att projektet ändå inte blir av oavsett vad olika parter tycker.

– Det byggs vindkraftparker både utanför New York och utanför Storbritanniens kust, den här tekniken är här för att stanna. Vi ska inte fokusera på att vara för eller emot, utan på hur vi kan korta tillståndsprocesserna, så att vi möjliggör för det här energislaget så fort som möjligt, säger Anna König Jerlmyr.