Jan Ericson Moderaterna 43

Foto: Johan Fredriksson (CC BY-SA 3.0)

Inrikes

M-toppen: ”Putin är Hitler, IS och Pol Pot”

Publicerad 5/10/2023
Annons

På onsdagen ventilerade Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson sina tankar rörande Rysslands invasion av Ukraina och landets president Vladimir Putin. Enligt moderaten är Putin en av vår tids värsta massmördare ”helt i klass med Hitler, Pol Pot och IS”.
– Metoderna att döda civila faktiskt skrämmande i linje med IS.

Bakgrunden till utspelet är att Internationella brottmålsdomstolens (ICC) nu har meddelat att man kräver att Sydafrika, som är nära allierad med Ryssland, griper Putin i samband BRICS-toppmötet i Johannesburg i augusti.

Det var i mars som ICC utfärdade en arresteringsorder för Putin i vilken han hålls ansvarig för påstått begångna krigsbrott i Ukraina, bland annat illegal deportation av ukrainska barn, vilket Samnytt tidigare uppmärksammat.

LÄS ÄVEN:Internationella brottmålsdomstolen utfärdar arresteringsorder för Putin

Jan Ericson som sedan 2006 representerar Moderaterna i riksdagen kommenterar ICC uppmaning att Sydafrika måste gripa Putin. Ericson skriver bland annat att ”Putin är en av vår tids värsta massmördare”.

Får kritik

Men riksdagsmannen får kritik i kommentarerna. En person skriver att han ”tog i för mycket den här gången”.

Ericson är förvånad av kommentaren och utvecklar sina tankar. ”Retoriken är Hitlers” och ”metoderna att döda civila i linje med IS”, svarar M-toppen.

En annan person undrar om ICC även ska gripa George W. Bush, Barack Obama och Tony Blair. Men moderaten har inte svarat på det.

LÄS ÄVEN: M-topp: ”Extremt frustrerad” av ”ryska turister” – Guide: ”Det är ukrainska tjejer”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons