Moderaterna

T.v. Rasmus Paludan fick inreseförbud. T.h. Ulf Kristersson med polis. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

M-förslag: Stoppa ”extremister” från att resa in i Sverige

Publicerad 11/24/2020
Annons

Moderaterna gör ett utspel i spåren av den senaste tidens muslimska terrordåd i Europa. Partiet, som tidigare varit ledande i att öppna upp invandringen från muslimska länder till Sverige och förespråkat fri rörlighet, vill nu råda bot på ”hotet från islamismen” genom bland annat inreseförbud. Men bakom alla rader om islamism framgår det att förbudet även ska gälla ”andra extremister”.

Det var på måndagen som Dagens Nyheter publicerade en debattartikel författad av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson där han nu varnar för att ”islamism är ett allvarligt hot mot vårt sätt att leva i Sverige”.

LÄS ÄVEN: Paludan om att vara ’ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet’ – ”Polisen och regeringen är rädda för att bli avslöjade”

Enligt Moderaterna har terrordåden i Frankrike och Österrike påmint oss om hur den liberala demokratin i Europa hotas och därför anser partiet att det är viktigt att bygga europeiska samarbeten som värnar demokratiska värden men även sätter stopp för hoten i landet.

Ett par veckor efter terrordåden och beslut från Frankrike och Österrike om åtgärder mot politisk islam följer nu Moderaterna efter med en egen åtgärdslista på åtta punkter som ska eliminera problemen.

Vill neka ”andra extremister”

I listan över åtgärder som Moderaterna har lagt fram ligger fokus på islamism som nämns otaliga gånger. Men man utvidgar även en punkt i åtgärdslistan så att inreseförbud även ska innefatta ”andra extremister” med hänvisning till allmän ordning och säkerhet.

Den 28 augusti använde svenska staten en sådan skrivning för att neka den danska partiledaren och islamkritikern Rasmus Paludan inresa i Sverige med hänvisning till att han var ett hot mot allmän ordning och säkerhet. Moderaterna föreslår att regeln ska ”användas oftare och effektivare”.

Neka extremister inträde till Sverige. Hatpredikanter och andra radikaliserade extremister bör nekas att komma in i Sverige. Det går redan nu, med hänvisning till allmän ordning och säkerhet. Moderaterna vill göra en översyn av de reglerna så att de kan användas oftare och effektivare.

Strypa bidrag

Vidare listar partiet förslag som att återkalla svenskt medborgarskap för individer med dubbla medborgarskap som döms för terrorbrott. Man vill även kunna utvisa utländska medborgare som utgör ett säkerhetshot.

Vidare ska enligt förslaget en spärrlista inrättas i EU mot hatpredikanter, radikalisering i skolan motverkas och bilder förbjudas med vad man definierar som ”terroristinnehåll”.

Organisationer som innefattas av det svårdefinierade begreppet ’extremister’ ska även få indragna bidrag och ett stramare regelverk för ekonomiskt stöd ska införas.

SD: ”Varför röstar ni för en jättemoské?”

Samhällsnytt har nyligen uppmärksammat hur Moderaterna i Helsingborgs stad gav grönt ljus att sälja 10 000 kvadratmeter mark till Helsingborgs moské Ahel Al-Sunnah. När Sverigdemokraterna lyfte riskerna med salafism för stadens vänsterliberala politiker svarade M med att anklaga SD för islamofobi.

Sverigedemokraterna kommenterar nu Moderaternas debattartikel med att fråga om islamism inte hör hemma i Sverige varför underlätar då M för framväxten av islamism.

LÄS ÄVEN: Helsingborg säljer mark för jättemoské – M anklagar SD för islamofobi

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons