Socialdemokraterna och dess partiledare Magdalena Andersson har hamnat i bråk med såväl Dagens nyheter som regeringen. Detta efter en DN-intervju där Andersson insinuerar att en liberal debattör får pengar från Ryssland.

– Vem finansierar honom?

Det frågar sig Magdalena Andersson, syftandes på den liberale profilen Henrik Jönsson, i en intervju med DN som publiceras under torsdagen. Hon biter sig fast vid frågeställningen, och undrar gång på gång varifrån Youtubeprofilen får pengar till studio och annan utrustning.

Henrik Jönsson säger själv att han främst får pengar via Swishdonatorer, men Magdalena Anderssons retoriskt ställda frågor tolkas som att hon beskyller honom för att vara avlönad av den ryska regimen. I synnerhet då hon precis innan talat om ”ryska påverkansförsök”.

Engagerar regeringen

I sociala medier är det många som reagerar på den tidigare statsministerns insinuanta påståenden om en profil de sympatiserar med. Självaste civilförsvarsministern Carl-Oskar Bohlin (M) ger sig in i debatten på såväl Facebook som X:

”Det är naturligtvis något helt oerhört att en före detta statsminister och nuvarande oppositionsledare försöker solka ner en enskild debattör som Henrik Jönsson genom att omnämna denne i samma andetag som hon pratar om ryska påverkansoperationer och slänger ur sig insinuanta frågor om varifrån vederbörande får sin finansiering”, skriver han bland annat och fortsätter senare:

”Magdalena Andersson har gjort det till sitt signum att efterlysa en bättre ton i den offentliga debatten. Trots detta har hon återkommande uppvisat en närmast osviklig förmåga att själv leverera fullständiga skamgrepp.”

S krishanterar med attack på DN

När Magdalena Andersson intervjuas av DN har hon med sig sin pressekreterare Mirjam Kontio. Till Aftonbladet säger Kontio att det var DN:s Lina Lund, inte Andersson, som började prata om Henrik Jönsson under intervjun.

– Det här skulle handla om EU och sedan fick hon frågan från reportern om Henrik Jönsson, säger hon anklagande.

Men det är en förklaring som Lina Lund snabbt dementerar.

”Det var Magdalena Andersson som själv förde Henrik Jönsson på tal och på eget bevåg frågade sig varifrån han får sin finansiering. Därefter ställde jag uppföljande frågor”, skriver DN-medarbetaren på X.

Faksimil