Sverigedemokraterna anmäler statsminister Magdalena Andersson (S) till riksdagens konstitutionsutskott, KU, för ett uttalande om fallet med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

För ett par veckor sen anklagades Tomas Eneroth för att ha tafsat på en kvinna på ett hotellrum i samband med Socialdemokraternas partikongress. För en vecka sen gjordes en polisanmälan mot Eneroth och på tisdagen meddelade åklagare att en förundersökning inleds.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson ny statsminister – igen

I samband med regeringsförklaringen frågades tillträdande statsminister Magdalena Andersson (S) om den inledda förundersökningen mot Eneroth.

– Det finns ingen tvekan om vad som har hänt i det här fallet och Tomas Eneroth har bett kvinnan om ursäkt. Han är tydlig med att det var oavsikligt från hans sida, och jag ser ingen anledning att inte tro på det, sa Andersson.

För detta citat KU-anmäler Sverigedemokraterna nu statsministern.

Hänvisar till regeringsformen

”Om Magdalena Andersson föregriper Särskilda åklagarkammarens förundersökning och därmed äventyrar den svenska rättstillämpningens självständighet är det att betrakta som både anmärkningsvärt och otillbörligt”, skriver SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Löfven KU-anmäls av SD för vägran att lyda EU-nämnden

Vinge hänvisar till regeringsformen där det stipuleras att ”ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag”.