magdalena-andersson-fredrik-reinfeldt

Foto: Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0 / Ragnar Jensen from Stockholm, Sweden, CC BY 2.0

Inrikes

Magdalena Andersson nu lika populär som Fredrik Reinfeldt

Publicerad 4/1/2022
Annons

Sveriges invånares förtroende för statsministern fortsätter att stiga. I en ny mätning får Andersson nästan lika höga siffror som före detta M-ledaren Fredrik Reinfeldt hade under sin tid som statsminister.

Den ryska invasionen av Ukraina tycks ha varit till stor hjälp för Socialdemokraterna. Medan de omfattande problemen på hemmaplan hamnat i skymundan får partiet det högsta väljarstödet på sju år i Ipsos mätningar. Även förtroendet för den socialdemokratiska statsministern växer.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson utsedd till Årets kvinna

56 procent uppger att de har stort förtroende för Magdalena Andersson. Man får gå tillbaka till 2002 och Göran Persson för att hitta en S-ledare med högre siffror. Det är bara Persson och tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldt som åtnjutit större förtroende.

Kvinnofavorit

På en punkt slår Magdalena Andersson dock både Persson och Reinfeldt – ingen annan partiledare har haft lika stort förtroende bland kvinnor (62 procent – 49 för männen).

Bland S-väljarna uppger 92 procent att de har förtroende för henne.

Gynnas av kriser

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Kriser höjer statsministrar. Det finns en effekt som vi kanske kan kalla ”samling vid flaggan”, att man vill ge sitt stöd till dem som är satta att leda landet i en svår tid.  Det såg vi också när pandemin bröt ut, säger Nicklas Källebring till DN.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
768Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons