Enligt Andersson är SD ett parti vars syfte är att splittra Sverige och ställa grupp mot grupp. Från SD tillbakavisar man kritiken och menar att det istället är finansministern som inte är kompetent.

Torsdagens SVT Aktuellt gästades av finansminister Magdalena Andersson (S) där man bland annat tog upp frågan om fördelningen av utskottens ordförandeposter, där alliansen nyligen hade kommit överens om att dela dessa proportionellt efter mandatfördelningen – inklusive SD, men då det blev stormigt på Twitter backade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) några timmar senare.

LÄS MER: Alliansen tar tillbaka öppnande för SD på ordförandeposter i utskotten

Enligt Andersson är Sverigedemokraterna inte tillräckligt kompetenta för att hantera utskottens ordförandeposter.

– Vi behöver ha kompetenta personer som leder riksdagens utskott, och jag har inte sett någon SD-riksdagsledamot som har de kvalitéer som man behöver göra om man är ordförande eller vice ordförande i ett utskott.

– Ett parti vars syfte är att splittra Sverige, ställa grupp mot grupp och människa mot människa. De har inte de egenskaper som krävs för att kunna hålla samman ett arbete i Sveriges riksdag.

På en pressträff på fredagen kommenterade Mattias Karlsson (SD) finansministerns utspel.

– Vad har hon för belägg för det? Vi har väldigt kompetenta riksdagsledamöter och särskilt dem som skulle komma i fråga till utskottsplatser. Ta till exempel kulturutskottet, som jag ser som intressant för oss ideologiskt att ha ordförandepost i, där vår talesperson är utbildad kulturvetare och har väldigt gott renommé.

– Det är den här regeringen som inte är kompetent att regera Sverige och Magdalena Andersson är definitivt inte kompetent nog att vara Sveriges finansminister.