Inför en partiledarutfrågning på söndagen gick statsminister Magdalena Andersson (S) till attack mot Sverigedemokraterna som hon menar använder samma slags retorik som nazisterna på 30-talet.

Inför utfrågningen i Equmeniakyrkan i Vårgårda på söndagskvällen fick Magdalena Andersson frågan om Socialdemokraterna vill samarbeta med Liberalerna, vilket hon öppnade för. Samtidigt påstod hon att ett samarbete med SD måste vara ”väldigt tungt” för L då partiet ”verkligen stått upp historiskt mot fascism och nazism”.

LÄS ÄVEN: Lööf rasar över SD:s tunnelbanekampanj: ”Rasistiskt”

– De (SD) pratar om att förnedra nioåringar, de har propaganda om att det ska vara ”enkel biljett till Bagdad” på tunnelbanetågen – det var exakt det nazisterna gjorde på 30-talet, sade Andersson.

Andersson kommenterade också Sverigedemokraternas Youtube-kanal Riks där man ägnat sig åt politisk satir om bland andra C-ledaren Annie Lööf.

– Eller nu, efter att SD Riks har drivit hatkampanjer mot Annie Lööf, kallat henne Jihad-Annie och landsförrädare, så har hon då blivit potentiell måltavla för ett politiskt mord. Och då säger Jimmie Åkesson att Annie Lööf ska sänka tonläget? Alltså det är ju helt hårresande, det är ju att skylla på brottsoffret. Och det är inte helt sällan i historien som män gör så mot kvinnor, sade Andersson.

Åkesson avvisar kritiken

SD-ledaren ger dock inte mycket för Anderssons utfall.

LÄS ÄVEN: Regeringen fortsätter anklaga SD för psykmord i Almedalen

”Det där är så lågt och ovärdigt att jag inte vill kommentera. Jag diskuterar gärna sakfrågor med Magdalena Andersson, men jag tänker inte delta i gyttjebrottning”, skriver han i ett svar till TT.