Sverige går kanske med i militäralliansen Nato. Det säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson vid en pressträff idag.
– Jag tycker som Sveriges statsminister att det är oerhört viktigt att analysera det här läget, säger hon.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och hennes finska statsministerkollega Sanna Marin kallade vid lunchtid idag till presskonferens utanför Villa Bonnier i Stockholm.

Men den som hoppats på ett avgörande besked från antingen den svenska eller finska regeringen i Nato-frågan, blev inte mycket klokare. Något besked kommer nämligen inte att lämnas i frågan – än.

Sverige vill analysera mera

Den svenska statsministern säger att hon vill fortsätta analysera läget för att därefter ta ett beslut om eventuellt svenskt Nato-medlemsskap.

– Det finns risker och möjligheter med alla olika handlingsalternativ och alla olika scenarier, säger Andersson och poängterar att det finns både för- och nackdelar med ett medlemskap.

– Jag tycker som Sveriges statsminister att det är oerhört viktigt att analysera det här läget.

Det pågår just nu diskussioner inom såväl Socialdemokraterna som överläggningar med alla de andra riksdagspartierna.

Finland vill ta samma beslut som Sverige

Finlands statsminister Sanna Marin säger att hon helst vill ta ett gemensamt beslut, tillsammans med Sverige, i Nato-frågan.

– Om ni frågar mig så hade jag föredragit att vi gjort samma val för hela regionen, men det är upp till Sverige att själva avgöra, påpekar hon.

Marin understryker flera gånger att situationen för Finlands del är annorlunda än för Sverige på grund av landets omedelbara närhet till Ryssland.

LÄS MER: Åkesson: ”Går Finland med i Nato bör även Sverige göra det”

– Ryssland är ett grannland. Finland har en lång gräns mot Ryssland och vi ser nu hur Ryssland agerar i Ukraina. Det pågår ett krig i Europa som vi hoppades aldrig skulle komma, säger hon.

Sanna Marin hoppas på ett konsensusbeslut i Finland, eller åtminstone ett beslut med så bred enighet som möjligt gällande Nato.

Ryssland: Vi hotar inte Sverige och Finland

Att Ryssland skulle utgöra ett hot mot Sverige och Finland avvisas emellertid av Maria Zakharova, taleskvinna för Rysslands utrikesdepartement. Hon avfärdar i synnerhet uttalanden från Sveriges utrikesminister Ann Linde om att Ryssland ”hotar” Sverige som ”propaganda”.

– Dessa uttalanden är oförståndiga. De bygger inte på fakta och ligger i linje med propaganda och provokation. De tillgodoser inte intressena hos folken i de här länderna och säkerställer och tjänar intressena för det kollektiva Nato som leds av USA, säger hon enligt Tass.

LÄS MER: Nytt ryskt hot mot svenskt och finskt Nato-medlemskap

Zakharova har tidigare sagt att Nato ”i realiteten” befinner sig i krig med Ryssland, med Ukraina som proxy, att militäralliansen håller på att ”utvidga” konflikten och dra in Sverige och Finland i sin intressesfär.

Uppgifter: Sverige går med i juni

I slutet av maj kommer Finland presentera en analys av landets säkerhetspolitiska läge. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet är planen att Sverige därefter, i juni månad, kommer ansöka om Nato-medlemskap tillsammans med Finland.

Den svenska statsministern kommenterar inte medieuppgifterna, men betonar flera gånger att hon inte vill ”rusa in i något”.

– Det här är en viktig tid i historien. Det finns ett före och efter 24 februari. Säkerhetslandskapet har förändrats helt. Både med krav från Ryssland i december och sedan invasionen av Ukraina. Och givet detta måste vi verkligen fundera över vad som är bäst för Sverige, för vår säkerhet och vår fred, säger Magdalena Andersson.

LÄS MER: Tidigare ambassadören i Ryssland: DÄRFÖR kommer Putin INTE anfalla Sverige