magdalena andersson leende

Faksimil Facebook

Inrikes

Magdalena i ny ”Arga Andersson”-situation – hotar polisanmäla riksdagsledamot efter debattartikel

Publicerad 6/4/2023
Annons

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson – numera populärt benämnd ”Arga Andersson” för sin tendens att blossa upp i okontrollerad ilska mot sina politiska motståndare – figurerar nu i en ny incident där hon enligt kritikerna åter gör skäl för smeknamnet. Andersson tappade helt fattningen efter att ha läst en debattartikel signerad Liberalernas partisekreterare Gulan Avci och hotar i stället för att gå i genmäle med att gå till polisen och anmäla artikelskrivaren för förtal.

Historien börjar att Avci skriver en debattartikel som Expressen publicerar. I den riktar Liberalernas gruppledare i riksdagen kritik mot Andersson och Socialdemokraterna för att inte tillräckligt ha agerat mot sin riksdagsledamot Jamal El-Haj efter att denne deltagit i en Palestinakonferens i Malmö med kopplingar till den terrorstämplade islamistorganisationen Hamas.

Enligt Avci visar Anderssons agerande att Socialdemokraterna låter interna partipolitiska intressen gå före landets säkerhet. Hon anklagar det stora röda partiet för att återkommande vara inblandat i antisemitism-skandaler.

Debattartikel om hanteringen av Hamas konferensen ligger till grund för hotet

Nu rapporteras att Andersson hotat anmäla Avci till polisen om hon inte ber om ursäkt för sin debattartikel. Uppgifterna kommer från Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som hävdar att hotet framfördes till honom i SVT:s sminkrum, skriver Expressen.

Andersson uppges, upprörd över artikeln, ha konfronterat Pehrson och i hårda ordalag begärt att Avci återtar sina uttalanden och ber om ursäkt. Om inte, hotade hon med att polisanmäla Avci för förtal.

Dålig koll på det juridiska

Andersson anklagas nu på att ha dålig koll på den juridiska gången i förtalssammanhang Den är inte att man går till polisen och anmäler en person som blivit publicerad i en grundlagsskyddad tidning med ansvarig utgivare. I stället vänder man sig till Justitiekanslern (JK) som är den enda som kan väcka allmänt åtal i sådana ärenden.

Det gör JK emellertid sällan och den som upplever sig förtalad får då i stället gå till domstol med en stämningsansökan i ett enskilt mål. Den enda som i ett sammanhang som detta kan åtalas är dessutom tidningens ansvarige utgivare. Avci har i det aktuella fallet inget eget juridiskt ansvar för vad hon skrivit i Expressen. Det har inte heller någon av tidningens egna medarbetare. Ansvaret vilar helt på chefredaktören Klas Granström.

Ger dem som gett Andersson smeknamnet vatten på kvarn

Magdalena Anderssons öknamn ”Arga Andersson” har vuxit fram på grund av hennes sätt att avbryta och avvisa kritik, både från journalister och politiska motståndare. Hon har gjort sig känd för att bland annat avbryta intervjuer med ”stopp, stopp” när hon pressas med besvärliga frågor och har tidigare bett just Liberalernas partiledare Johan Pehrson att hålla tyst under partiledardebatt när hon ställs inför kritik.

Andersson har blivit arg också över smeknamnet, något som de politiska motståndarna framhållit som en ofrivillig bekräftelse av att det finns skäl för epitetet. Den senaste incidenten med hot om förtalsanmälan uppfattas också ge vatten på kvarn åt dem som menar att öknamnet är befogat.

LÄS ÄVEN: Så ska vänstern i USA hjälpa Magdalena tillbaka till makten

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons