magdalena-andersson-93883

Faksimil SVT

Inrikes

Magdalena nominerad till partiledare – oklart om hon godkänns som statsminister

Publicerad 9/29/2021
Annons

Vid en pressträff på onsdagen meddelade Socialdemokraterna att partiets valberedning föreslår finansminister Magdalena Andersson att ta över partiledarposten när Stefan Löfven avgår i höst. I sitt tacktal till att ha fått förtroendet deklarerade Andersson att partiets kräftgång ska vändas genom att kopiera SD:s invandrings- och kriminalpolitik. Hon slog bland annat fast att gängkriminella invandrare ”inte hör hemma i vårt land”.

Valberedningen besked var väntat. Samtliga 26 S-distrikt har deklarerat sitt stöd till Andersson. Någon motkandidat ser inte ut att ställa upp för att utmana henne när det formella valet sker på Socialdemokraternas kongress i början av november.

Partiledarvalet i princip redan klart

Att Magdalena Andersson blir den som tar över rodret för det stadigt krympande socialdemokratiska partiet är med valberedningens besked tämligen klart. Mer oklart är huruvida hon också kommer att få riksdagens godkännande för att ta över statsministerposten. Om så inte sker utlöses en ny regeringskris.

Andersson sade i sitt tal på pressträffen att hon känner sig ”väldigt hedrad” över förtroendet. Hon sade vidare att partiledarposten inte är något hon haft ögonen på men att hon är beredd att acceptera uppdraget mot bakgrund av det stöd hon förefaller ha inom partiet.

Tar över ett kräftgående parti

Socialdemokraterna har backat i varje val den senaste tiden, samtidigt som Sverigedemokraterna beskrivit en motsatt uppåtgående trend. Innevarande mandatperiod kan bli den sista som S är Sveriges största parti.

Den platsen utmanas man i valet om av både SD och M. Då dessa två partier dessutom deklarerat att man kan tänka sig någon form av regeringsarbete står Socialdemokraterna också inför ett påtagligt hot att förlora regeringsmakten och inte kunna återta den inom överskådlig framtid.

Kopierar SD:s politik

Moderaterna har på senare tid svängt i invandringsfrågan, från Reinfeldt-erans ultraliberala uppgörelse med Miljöpartiet till en mer restriktiv linje där man kopierat stora delar av SD:s politik. Socialdemokraterna har nyligen retoriskt börjat röra sig i samma riktning.

Statsminister Stefan Löfven (S) erkände i riksdagen för en tid sedan att en för hög invandring har lett till de omfattande problem med utanförskap och gängkriminalitet som drabbat Sverige. Han vidgick också att man inom hans parti ”varit naiva” när det gäller att förutse dessa konsekvenser av den förda politiken.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) hade i en intervju med partitrogna kvällstidningen Aftonbladet en annan förklaring till varför hans parti bedrivit en politik som varit så skadlig för landet. Enligt Damberg har man inte varit naiva utan medvetna om effekterna men på grund av ”ängslighet att anklagas för rasism” inte vågat föra någon annan politik.

Gängkriminella invandrare ”hör inte hemma i Sverige”

Magdalena Andersson klargjorde i sitt tacktal vid onsdagens pressträff inte huruvida hon bekänner sig till de naiva eller de ängsliga i partiet. Däremot profilerade hon sig som en S-ledare som i likhet med M ska föra sitt parti närmare Sverigedemokraterna i de för det partiet framgångsrika profilfrågorna.

Andersson sade att Sverige ”plågas av gängkriminalitet” och att hon som partiledare ska ”vända på varenda sten” för att bekämpa den invandrardominerade organiserade brottsligheten i Sverige. Hon var också tydlig med att gängkriminella invandrare ”inte hör hemma i vårt land”.

Hon antydde också att det terrorliknande bombdådet i Göteborg som just nu står i medialt fokus troligen kan kopplas till gängkriminalitet i likhet med det otal andra bomb- och granatattacker som utförts de senaste åren i landet och där Sverige sticker ut rejält internationellt.

– Vi har ännu inte hela bilden av vad som hände i Göteborg igår, men en sak är tydlig. Att spränga bomber och kasta handgranater rakt in där människor bor handlar inte om enskilda incidenter, det är ett angrepp på vårt samhälle, sade Andersson.

Hon efterlyste och sade sig beredd att gå i bräschen för ”en fullskalig mobilisering” för att ta tillbaka kontrollen från de invandrargäng som numera ”håller hela bostadsområden som gisslan”.

Sviktande väljarförtroende om att ”knäcka gängen”

Nu handlar det för Andersson att skap trovärdighet bland väljarna att det parti som regerat Sverige de senaste mandatperioderna och låtit den invandringsrelaterade grova och väpnade gängkriminaliteten skena bortom polisär kontroll är det parti man ska ge sitt förtroende för att lösa problemet.

Flera S-ministrar har de senaste åren vid upprepade tillfällen deklarerat att man ”ska knäcka gängen”, men utvecklingen har i stället tvärtom förvärrats. Andersson presenterade, bortom sin avsiktsförklaring, i talet på onsdagen inte några konkreta nya åtgärder för hur man ska vända sitt hittillsvarande misslyckande i framgång,

Statsminister- och budgetomröstning kan utlösa regeringskris

Om, eller snarare när, Magdalena Andersson väljs till partiledare på Socialdemokraternas partikongress den 3-7 november kommer Stefan Löfven att lämna in sin avskedsansökan som statsminister till talmannen. I en eller flera talmansrundor ska det sedan avgöras om Magdalena Andersson kan tolereras av riksdagen som ny statsminister.

Detta kommer att ske parallellt att regeringen ska få igenom sin budget. Det råder stor osäkerhet i båda frågorna och ett misslyckande för Socialdemokraterna i endera av dem kan utlösa en regeringskris.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
536Åkesson: Mångkulturalismen har splittrat Sverige
Annons