Aftonbladet avslöjar i en granskande artikel att terrorforskarens akademiska meriter och oberoende på goda grunder kan ifrågasättas – medan Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier, CATS, som han leder kan snarare definieras som en plantskola för djupa statens opinionsbildare än en forskningsinstitution.

Redan 2009 när Ranstorp på uppdrag av Försvarshögskolan skrev en rapport om utanförskapsområden restes frågetecken kring den. Det visade sig nämligen att Försvarshögskolan förstörde allt källmaterial till rapporten – vilket gjorde det omöjligt att granska påståenden som framfördes i den efteråt.  Tilltaget fick hård kritik från Justitieombudsmannen vid den tiden – som menade att Försvarshögskolan inte hade rätt att göra så.

Trots denna kontrovers fortsätter Ranstorps marsch genom institutionerna utan några avbrott. Han blir alltmer populär som expert – och då långt utanför sitt egentliga forskningsområde. Förutom terror blir han expert på extremism.

Använde blogginlägg och ledartexter som akademiska källor

I juni 2017 får Ranstorp uppdraget att skriva en rapport om salafism. Även den rapporten och dess slutsatser kom under häftig kritik – inte minst på grund av de akademiska bristerna. Istället för akademiska källor – vilket man ska ha när man gör anspråk på att kalla sin rapport forskning – använde Ranstorp ledartexter och blogginlägg som källor.

– Det är en stor soppa som innehåller allvarliga vetenskapliga problem. De hade inte kommit undan med det här någon annanstans. Han skulle inte fått många pengar om han lämnade in ett försök med en sån ansökan till en vetenskaplig anslagsgivare. Aldrig, säger Leif Stenberg, vid den här tiden professor på Centrum för mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Publicerade en vetenskaplig artikel – på sju år

Medan de rapporter som Ranstorp står bakom kritiseras för bristande källhänvisning avslöjar Aftonbladet att han under de senaste sju åren bara har publicerat en artikel som blivit peer reviewed, eller vetenskapligt granskad, och då som medförfattare bland flera andra.

För två år sedan riktade MSB hård kritik mot Centrum för asymmetriska hot som Ranstorp leder:

“Jag noterar att de ledande forskarna inom CATS inte är särskilt aktiva när det gäller publicering i högt rankade vetenskapliga tidskrifter. Genom att studera Google Scholar finner jag att deras vetenskapliga arbeten inte citeras i den omfattning man kan och kanske bör förvänta sig”, skrev rapportförfattaren.

Aktivist under täckmantel av forskare

Genom sin status som terrorforskare och expert har Ranstorp lyckats skaffa sig ett stort inflytande i säkerhetspolitiska kretsar. Däribland framträder han ofta på det årliga jippot Folk och Försvar i Sälen.

LÄS ÄVEN: Vilket folk kommer de att försvara?

Aftonbladets slutsats är att Ranstorp agerar som opinionsbildare och murbräcka i säkerhetsetablissemangets intressen – under täckmantel av forskare. Om denna slutsats stämmer blir det inte första gången som aktivister i säkerhetsapparaten utger sig för forskare för att fullfölja en politisk agenda.

En liknande fall som Samnytt tidigare uppmärksammade är Martin Kragh som för en tid sedan anklagades för att vara en agent för främmande makt – i det här fallet brittiska underrättelsetjänsten. Trots att anklagelserna hade sin grund i läckta dokument fortsätter Kragh att arbeta kvar på sin post som chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet – medan Asa Linderborg som publicerade uppgifterna fick lämna sin position som Aftonbladets kulturredaktör.

Avslöjas som rådgivare åt kontroversiell tankesmedja

En annan omständighet i sammanhanget är att Magnus Ranstorp så sent som i augusti 2020 satt som rådgivare för kontroversiella Institute for Strategic Dialogue – i samma Storbritannien.

Tankesmedjan står bakom rapporten som gjordes på beställning av MSB i Sverige som rekommenderar att strypa oberoende medier ekonomiskt. Samma organisation erbjöd MSB att spionera mot Kent Ekeroth i Ungern vilket vi tidigare rapporterade om. Enligt Samnytts uppgifter är organisationens främsta uppdrag att införa en vänsterextremistisk agenda i delar av säkerhetsapparaten.

LÄS MER: MSBs rapport föreslår ekonomiska sanktioner mot alternativmedier