Det var sent på kvällen den 19 juli i fjol som ett drama utspelade sig i Nordstan i Göteborg. Då stack den 22-årige Mahad Ibrahim Ali från Somalia en tonåring till döds. Efter mordet sprang han in på en spårvagn – och hotade då att mörda alla passagerare om hans offer skulle få hjälp av polis och ambulans. Nu döms han till 14 års fängelse av Göteborgs tingsrätt.

Enligt ett yttrande från frivården samt ett flertal handlingar från socialtjänsten har Mahad levt under ”oordnade förhållanden” i Sverige. Han kom hit 2007 på anknytning till sin mor som invandrade något tidigare. Runt 2010 flyttade han tillbaka till Somalia där han bodde i en tid. Sedan 2011 har han bott i Sverige och slussades genom diverse behandlingsprogram och ungdomsboenden.

Det uttalade målet med behandlingen har varit att göra honom till en självständig individ. Detta verkar dock socialtjänsten ha misslyckats med trots alla ansträngningar, skattefinansierade kontaktpersoner och behandlingsprogram: mannen har inte lyckats skaffa sig ett jobb utan bodde på bidrag från socialtjänsten och aktivitetsersättningen från Arbetsförmedlingen. Sedan 15-årsåldern har han brukat droger, men ”såg det inte som ett problem”. Innan mordet kom´han ett flertal gånger i kontakt med rättsväsendet – däribland i samband med rån, stöld och våldsamt motstånd.

Sent på kvällen den 19 juli begav han sig till centrala Göteborg i sällskap av en vän. Vid ingången till köpcentrumet fick de syn på en 19-årig man från Etiopien som Mahad tidigare varit i konflikt med. Enligt bilder från övervakningskamerorna sprang de bägge männen på varandra med knivar:

[soliloquy id="296765"]

Mahad träffade den 19-årige Abdi med kniv under ögat – och fick en stor knivskada på armen själv. Därefter högg han Abdi i bröstet, och när han föll ner på marken – ytterligare fyra gånger i ryggen.

Efter det sprang han från Nordstan och hoppade in i en spårvagn. Hans blödande arm påkallade uppmärksamhet av andra passagerare som försökt hjälpa honom att stoppa blödningen och ringa ambulans. Mahad uppskattade dock inte hjälpen. Istället hotade han att döda alla på vagnen om hans offer som förblödde på marken i Nordstan skulle få hjälp av polis och ambulans, enligt en utskrift av ett larmsamtal med SOS.

I bakgrunden under samtalet hördes hur Mahad skröt om knivattacken:

-Jag stack honom så hårt alltså jag vet inte om han lever, ska han ha sagt enligt utskriften.

Hans offer kan inte heller beskrivas som helt laglydig. Den 19-årige etiopiern kom till Sverige som ensamkommande och har redan på några få år hunnit få flera domar – däribland för stöld och narkotikabrott. Obduktionen visade att mannen hade en blandning av droger och alkohol i blodet vid tiden för mordet.

Efter knivattacken transporterades Abdi till Sahgrenska. Två polispatruller beordrades också dit – för att bistå ordningen ifall ”hans anhöriga skulle dyka upp” som det står i polisens avrapportering. Hans mördare transporterades samtidigt till Östra sjukhuset där hans skada syddes. Så småningom förstod man att han var gärningsmannen i knivskärningen i Nordstan och han sattes under polisbevakning.

Det var då han hade erkänt mordet till en av poliserna som slog på sin kroppskamera för att dokumentera berättelsen. Mahad verkade inte vara särskild berörd eller ångerfull över det han hade gjort:

Polisen lyckades aldrig lokalisera mordvapnet som Mahad slängde bort under flykten. Det behövdes dock knappast eftersom han erkände mordet. Ett stort antal vittnen hördes av polisen.

Förhör i polisens förundersökningsprotokoll visar en bild av en djupt dysfunktionell miljö som består främst av relativt nyanlända migranter och ensamkommande som försörjer sig på brott och knarkaffärer, driver runt i staden och verkar sakna några framtidsambitioner och perspektiv. Samtidigt tar de emot bidrag, går på olika ”behandlingsprogram” och bor i skattefinansierade boenden med kontaktpersoner som ska sköta deras kontakter med myndigheter – däribland fylla i ansökningar om socialbidrag.

Personerna tillbringar sina dagar vid Nordstan och verkar utgöra en stor del av den kriminella problematiken i Göteborg. Vittnesförhör med dem blir en prövning för polisen eftersom för många blir det svårt att hålla en kronologisk tidslinje. I ett fall utgav sig en kvinna för en annan kvinna i ett förhör – därför att den som skulle förhöras ”mådde skit” och skulle ha sagt ”ungefär” samma sak till polisen:

I slutet av december dömdes Mahad Ibrahim Ali till 14 års fängelse för mord. Trots att han inte är svensk medborgare yrkade åklagare aldrig på utvisning. Vad gäller hans kumpan, somaliern Adbirahim Olow, dömdes denna till åtta års fängelse. I hans fall yrkade faktiskt åklagaren på utvisning – men yrkandet ogillades av tingsrätten. Hela domen kan läsas på följande länk: B10996-19