kungsbacka tunnlar

Faksimil SVT

Inrikes

Målade tunnlar ska öka tryggheten i kommun

Publicerad 10/25/2021
Annons

I Kungsbacka har kommunen beslutat att lägga pengar på väggmålningar. Syftet är att öka tryggheten bland de yngre.

Inspirationen till projektet ska de anlitade konstnärerna ha fått efter att ha pratat med ungdomar om vilka motiv som får dem att känna sig trygga och nu spraymålar kommunen ett flertal tunnlar i närheten av skolor.

– Många upplever tunnlar som lite otäcka. Då vill vi skapa en upplevelse, en säkerhet och en skön känsla för dem som passerar, säger Lis Hellström, trygghetssamordnare på Kungsbacka kommun, till statstelevisionen.

Pengar över

Totalt ska fyra tunnlar målas. Pengarna kommer från ett annat projekt som blev uppskjutet på kultur- och fritidsförvaltningen. Sagit Paulsson, utvecklare offentlig konst i kommunen, fick då idén att sprida offentlig konst till fler tunnlar i kommunen.

– Det finns tre syften med projektet. Öka tryggheten i ett område, ta den offentliga konsten framåt i Kungsbacka och det viktigaste är att barnen ska vara involverade, säger hon till Kungsbacka-Posten.

LÄS ÄVEN: Mosaik i gångtunnlar ska öka tryggheten i utsatt område

– Det är barnens konst, ung urbansk konst men som ska tilltala alla i åldrarna 0-120 år. Alla kan inte tycka om det. Men den offentliga konsten ska vara lättillgängligt för alla och ta hänsyn till mångfalden som finns hos oss människor.

Enligt konstnären Ana-Carolina Fleming som varit involverad i projektet har det varit roligt och inspirerande att prata med barnen och titta på deras skisser.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons