Enligt ett nytt avtal mellan Eon och Svenska kraftnät ska Heleneholmsverket i centrala Malmö kunna användas för att säkra elproduktionen i Skåne ifall övriga metoder inte räcker till under vintern.

Heleneholmsverket byggdes 1966 och kan producera 80 megawatt. Det används normalt för att producera fjärrvärme under köldknäppar genom att bränna dansk naturgas. För första gången på decennier ska gas och olja kunna brännas i vinter för att producera el.

LÄS ÄVEN: Mångdubblad elräkning att vänta i januari

Enligt Anette Blücher, vd på Eon Energiinfrastruktur AB, måste man förbereda sig för det värsta scenariot.

– Det avtalet innebär är Svenska Kraftnät kan avropa så att Heleneholmsverket ska producera el, även de dagar när vi inte har minusgrader och verket är igång, säger Blücher till Aftonbladet.

Norsk olja

I första hand ska den danska naturgasen användas för att producera el vid behov, men i det värsta scenariot går det inte att få tag på och verket måste ställa om till att elda olja. För detta scenario har Eon köpt in norsk olja. Hur mycket vill Anette Blücher dock inte avslöja.

LÄS ÄVEN: Elkrisen kan leda till förbud mot elbilar

– Vi har köpt in tillräckligt, men jag är obekväm med att säga exakt hur mycket vi har köpt in och var vi lagrar den någonstans. Men jag vill vara väldigt tydlig med att det är norsk olja vi köpt in och ingenting annat.