comfort hotel malmö

Foto: Jiri Komarek.

Inrikes

Malmö köpte hotellplatser för över en halv miljard utan upphandling – kan vara lagbrott

Publicerad 5/8/2019
Annons

Under tio år köpte Malmö stad så kallade hotellnätter och liknande akutplatser för hemlösa – mestadels nyanlända migranter som anvisats till kommunen – till en kostnad av 616 miljoner kronor. Köpen har gjorts utan upphandling vilket kan utgöra ett brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU, enligt revisorer som granskat stadens affärer. ”Man har inte följt kommunens upphandlingspolicy och det regelverk som finns för upphandlingar”, säger Sten Dahlvid (S), ordförande i Malmö stads revisorskollegie.

Enligt revisorernas granskningsrapport av Malmö stads hantering av hemlösa 2018 har det funnits brister och problem och akutboendena borde ha upphandlats. Bara under 2018 uppgick kostnaderna till 161 miljoner kronor, något Samhällsnytt uppmärksammade på tisdagen.

LÄS ÄVEN: Sexdubblad hyra för lägenheter till nyanlända – skattebetalarna står för notan

Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads och socialförvaltningen i Malmö stad, hänvisar till ”tidsbrist” och understryker samtidigt att det inte är något försvar. Samtidigt konstaterar Sten Dahlvid att bristen på upphandling kan innebära att kostnaderna fördyras.

– När vi tittar på det här tror vi inte att den ekonomiska skadan har varit så stor. Om vi upphandlar de platser som finns tillgängliga på marknaden så är det inte säkert att platserna räcker till. Aktörerna är de samma så vi är inte säkra på att vi kan pressa det priset. Snarare tvärtom. Men det är inget incitament för att inte upphandla, säger Vroland.

Kommunens behov ska ligga på 500 lägenheter/rum per år men hur mycket man är villig att betala för detta hålls hemligt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
843Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons