I Malmö fortsätter skattebetalarnas miljoner att slussas in i diverse kontroversiella projekt. Nyligen beslutade den konkursmässiga staden att även spendera nära en miljon kronor på vänsterorganisationen ’HelaMalmö’ som iscensätter gatuprotester åt den kritiserade Black Lives Matter-rörelsen och sprider hat mot polisen i utsatta områden.

Samhällsnytt har i flera artiklar uppmärksammat hur Malmö stad spenderar miljontals kronor av skattebetalarnas pengar på illegala migranter och diverse ifrågasatta kulturprojekt samtidigt som kostnaden för socialbidrag skenar och beräknas nå hela 1,2 miljarder kronor i slutet av året. Vidare kommer Arbetsmarknads- och socialnämnden ha ett underskott på 434 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Malmö väljer bort munskydd i hemtjänst – spenderar stora summor på arabisk filmfestival

Om det inte vore för att Malmö erhåller sex miljarder kronor årligen i så kallat kommunalt utjämningsbidrag från landets övriga kommuner och staten skulle staden för länge sedan ha kraschat i kommunal konkurs. Men det hindrar inte S-styret från att dela ut nya pengar på projekt långt utanför de kommunala kärnverksamheterna.

Den vänsterinriktade föreningen HelaMalmö ansökte nyligen om ett verksamhetsbidrag på tre och en halv miljon kronor per år för åren 2019 till och med 2023. I deras ansökan, som Samhällsnytt tagit del av, sägs syftet med HelaMalmö och det organisationen söker bidrag för vara att tillvarata barns och ungas rättigheter.

Bekämpar diskriminering

På pappret menar organisationen att de i praktiken skapar aktiviteter för en meningsfull fritid, förutsättningar för jobb och sysselsättning samt för att höja studiemotivationen. Vidare arrangerar man opinionsbildande evenemang för att bland annat bekämpa vad man menar är diskriminering och lyfta ungdomsfrågor.

Miljonregn från skattbetalarna

Trots att organisationen HelaMalmö redan erhåller verksamhetsbidrag av skattebetalarna från fritidsnämnden motsvarande en miljon kronor för år 2020 och även ekonomiskt stöd från Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, på 840 tusen kronor för året – menar man att det inte är tillräckligt

Organisationen bad Malmö stad om ytterligare tre och en halv miljon  kronor årligen fram till år 2023. Stadskontoret föreslog dock att kommunstyrelsen till en örjan skulle nöja sig med att bevilja HelaMalmö bidrag på 800 tusen kronor för 2020.

Den 17 juni fattade kommunstyrelsen i enlighet med den rekommandationen beslut om att godkänna HelaMalmös ansökan och inledningsvis avsätta 800 tusen kronor som verksamhetsbidrag för år 2020.

SD motsatte sig bidragsregnet

Ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) yrkade bifall medan Vänsterpartiet helst hade sett att HelaMalmö fått vad de begärde från början, det vill säga tre och en halv miljon kronor av skattebetalarnas pengar varje år fram till år 2023.

Endast ett parti, Sverigedemokraterna med oppositionsråd Magnus Olsson i spetsen, yrkade avslag på HelaMalmös ansökan.

Gör tecken för ”svart makt”

HelaMalmös skattefinansierade verksamhet fångades på bilder i början av juni när organisationen genomförde gatuprotester åt vänsterrörelsen Black Lives Matter-rörelsen i sympati för den amerikanske brottslingen och drogmissbrukaren George Floyd som avled i samband med ett hårdhänt polisingripande i USA.

Protesten i Malmö samlade över tusen aktivister, vilket tvingade polisen under rådande coronapandemi att förklara den olaglig och lösa upp folksamlingen.


Helamalmö gör tecken för ”svart makt”. Foto: Faksimil Instagram

HelaMalmö gör tecken för ”svart makt”. Foto: Faksimil Instagram

Anklagar polisen för rasprofilering

Samhällsnytt kan även visa hur organisationen HelaMalmö och dess företrädare riktar anklagelser mot polisens arbetsmetoder för att vara ”rasprofilering”.

Tidigare har organisationen anordnat ett evenemang i samarbete med Malmös bibliotek om sådan påstådd rasprofilering som man anser är ett utbrett problem i Sverige.

Det framgår av inbjudan till evenemanget att unga bland annat ska få kunskaper och strategier i hur man ”hanterar” poliser i tjänst. Enligt inbjudan bjöds polisen aldrig in att delta.

Ansvarig är en röst för unga kriminella

Nicolas Lunabba är organisationens grundare och verksamhetsansvarig. Han har vid flera tillfällen medverkat i media som en röst unga kriminella.

I statstelevisionen presenterades Lunabba som ungdomsledare där han motsatte sig att sänka straffåldern och skärpa straffen för att komma till rätta med den växande gängkriminaliteten med skjutningar och explosioner. Han menar att brott handlar om klassamhälle och strukturer.

Lunabba har även deltagit i statsradion där han fick kritisera polisens satsning Operation Rimfrost i Malmö. Lunabba framförde att många i ’utsatta områden’ inte har någon förståelse för polisinsatserna som han menar är ett förhöjt misstänkliggörande. Istället anser han att insatsen har resulterat i ökad brist på förtroende för polisen.

Sprider påståenden om polisbrutalitet

Samhällsnytt har även tagit del av ett videoklipp i vilket Lunabba utrycker förakt mot den svenska polisen. Han lyfter ett påstående om att polisen visiterar yngre barn som är misstänkt kriminella. Detta klassas av verksamhetsansvarig som polisbrutalitet och trakasserier som måste få ett slut.

Det är allmänt känt att gängkriminella använder sig av yngre barn för att bära och transportera droger och vapen i gentjänst mot några hundralappar.

Vänsterextrema kopplingar

I sociala medier gör Lunabba klart att han gillar asylaktivism och våldsbejakande vänsterextremister.

I februari 2015 lanserade den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, en webbplats kallad ”Samtalskompassen” i syfte att bekämpa våldsbejakande extremism. Allt åt alla fanns listat där vid sidan av AFA, Revolutionära fronten och syndikalistiska SUF som exempel på våldsbejakande vänsterextremister.

Lunabbe är även öppen med sitt hat mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som han anser är en ”horunge”.

LÄS ÄVEN: S-styrda Malmö sparkar ut företag – byts mot nyanlända som berättigar till statsbidrag

authorimage