I veckan anordnades ett heldagsseminarium ”med fokus på islamofobi och antimuslimsk rasism i Europa, Sverige och Malmö”. I det deltog bland andra Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i Malmö kommunstyrelse, och imam Salahuddin Barakat som deltagit i islamistpartiet Nyans möten.

Enligt Malmö stad är syftet med seminariet att ”dela samt fördjupa kunskapen och förståelsen om antimuslimsk rasism och islamofobi, för att bättre kunna förebygga och motverka den”. Det är också det första i en rad liknande arrangemang.

– Islamofobi är ett växande samhällsproblem som drabbar många Malmöbor i vardagen, säger Rena Baledi, projektledare för konferensen Islamofobi i Malmö, till Sydsvenskan.

Seminariet var fullbokat och omkring 140 personer från organisationer, företag och myndigheter samlades i Rådhuset.

LÄS ÄVEN: Malmös förlust en halv miljard – SD: ”Kan härleda det till massinvandringen”

– En gång frågade min musiklärare om jag kunde höra under min handduk, säger Fatima Aredi i vad som sägs vara vittnesmål om ”islamofobi”.

Huvudtalare var Domenica Ghidei Biidu, styrelseledamot i ECRI, European Commission against Racism and Intolerance, som har jobbat med frågan i nästan 30 år.

– Det behövs ett öppet samhälle för att få till en förändring, säger Domenica Ghidei Biidu.

Kopplingar till islamister

På sociala medier uppmärksammas hur en av de inbjudna gästerna figurerat i sammanhang med islamistpartiet Nyans och man ifrågasätter lämpligheten i detta.

Övriga inbjudna är även de kontroversiella namn: religionshistorikern Mattias Gardell och aktivisten Bilan Osman.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här flyr Malmös S-topp frågor om korruption

Vad evenemanget kostat Malmös skattebetalare är oklart. Samtidigt rapporteras att Malmös budgethål har fördubblats under sommaren och nu ligger på minus 825 miljoner kronor.