På tisdagen uppmärksammades det att S-styrda Malmö stad har valt bort munskydd till hemtjänstens personal samtidigt som staden nu öser miljontals kronor på diverse kulturprojekt. Bland dessa projekt finns en arabisktalande filmfestival som ska ”integrera”.

Samhällsnytt har nyligen rapporterat hur den socialdemokratiska kommunen i Skåne utnyttjar coronastöd för att täcka kostnader för socialbidrag som i år beräknas nå hela 1,2 miljarder kronor. Malmö är även med sex miljarder kronor årligen Sveriges största nettomottagare av så kallat kommunalt utjämningsbidrag. Stödet står för en fjärdedel av stadens totala budget och utan det hade Malmö för länge sedan kraschat i kommunal konkurs.

LÄS ÄVEN: S-styret i Malmö kritiseras: Utnyttjar coronastöd till att täcka kostnader för socialbidrag

Det är Nils Littorin, partiledare för Malmölistan, som på Twitter skriver att den bankrutta storstaden skänker fyra miljoner kronor i coronastöd till den lokala kulturen. Han lyfter samtidigt faktumet att Malmö under coronakrisen har nonchalerat behovet av munskydd inom hemtjänsten och vägrat sätta det som ett krav eftersom det enligt staden anses ge ”en falsk känsla av trygghet”.

Miljonregn av skattepengar över ”hållbar mångfald av aktörer och konstformer”

På kommunens hemsida går det att läsa att Kulturförvaltningen den sjunde juli fattade beslutet att lägga skattebetalarnas pengar på fristående kulturorganisationer. Detta för att motverka vad man menar är negativa effekter i spåren av coronapandemin. De fyra miljoner kronorna ska bidra till att ”upprätthålla en hållbar kulturell infrastruktur i Malmö”.

Kommunens fokus för coronastödet är att ”mångfalden av aktörer och konstformer ska främjas”. Nedan följer en lista över kulturorganisationer som erhållit stöd, däribland  Arabiska filmfestivalen som fick 90 000 kronor av skattebetalarnas pengar.

Arabiska filmveckor ska inkludera

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat festivalen som även anordnar filmveckor runt om i landets bibliotek. Ett projekt som anordnas utifrån med ambitionen att vilja ”inkludera” – med en nota som går till skattebetalarna.

– I kommunen finns det många arabisktalande invånare. De vill vi inkludera och ge möjligheten att se filmer som passar dem, försvarade Malin Skön vid Bjuvs bibliotek i Skåne projektet för Lokaltidningen.

https://www.facebook.com/maffswe/photos/bc.AbonEd9KlTkK4LAhwv_2i_X-kxx0c0PEj0U24EycSbzyb7f6AHpvYBFvzdTw6gWxEjvytDcppxbuYfQ8FFV9i0ODDsHzZ8uLruF18fND8DXSjCRFsquTAWcOKt_Hy2X5wtlFmSXoYiLvPr0KGKUntK3b4AKjG3wdFJ7q5nc-Z5_gVg/582163215136950/?opaqueCursor=Abor1Q-bZv8N-Ubk41ju3LImmwPk2hK3wtRkVJOIqUfn1uZRfu75D7M6qxH84RwDpdBwLUCNo1Whi0fvZ01WlqHHjN_XNORZIYZBRRODg4fqcBU3Pezk1onX0GS81BQxA2z9DrHtN1_Sa-UxonuqZ6rQ812egMTA0Zd1c9bZhcghem6eUAEa-YrD73iPGsk3g1Ua0E7hVj3_b4yREUCtYQP5ziq8d_hHRdD2vj62xw-YWLGfrYusTlTs5zXkGKDtycFJqjZCLE7aULhUy1uivzwYDqFJW5Tu1nCsL5Vb6aOdrETksa7vRWgF-qv_xGZ0HGFvRqWldYXp9Qh9-cYTLJxeqfOfpmfFv_Nf2TcwdqG0dM54DSgftbDfXmq8Bl02kcD1itBrQDUMFs2XBIE-eo7Lb41BTTDL4c-Nf3Z9_ca-Fz5K2hJc_Yv72hzEIp_jMZOfhayNXxUFMMk4hSwdPDWQ-yowiA1xsjcEDrCq3ixxvyYY_CypbPhJnwmQwBMEP04

”Hur kan ni vara så värdelösa?”

Det är många som reagerar upprört över hur Malmö har prioriterat med skattebetalarnas pengar. En person på Twitter frågar kommunen hur de kan vara så värdelösa och får då svar från stadens officiella konto att han ska ställa den frågan till ansvariga politiker.

En annan person undrar om pensionärer tycker att de får valuta för allt slit genom livet.

LÄS ÄVEN: S-styrda Malmö sparkar ut företag – byts mot nyanlända som berättigar till statsbidrag

authorimage